Poslední hodiny před startem maratonu. Důležitý je nejen spánek, ale i kvalitní strava

Hodně jsme se v tomto týdnu zabývali tím, co byste měli a i neměli udělat pro to, abyste ve zdraví absolvovali maraton. Hodně důležité jsou ale poslední hodiny před startem. A kromě toho, že je dobré se hodně vyspat, pomůže i kvalitní strava.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Nikola Šrámková

Finální příjem energie je v poslední večeři před maratonem. Dost všeho, více sacharidů, ale ne velká porce, abyste dobře usnuli a tělo nemuselo v noci při trávení moc pracovat. Což vylučuje třeba tatarák, protože je těžký na trávení a samotného salátu se vytrvalec nenají.

„Ideální by byla kombinace malého množství tataráku, zelenina a k tomu talířek rýže,“ říká Michal Kumstát, který přednáší o výživě sportovců na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před maratonem pomůže i kvalitní strava

Pokud někdo nikdy nejedl syrové maso, nepřipravoval si ho sám, nebo nemá jistotu, že to, co si koupil, je opravdu čerstvé, doporučuje se něco jiného.

A jak vydatná by měla být snídaně před závodem? Trenér a vytrvalec Jan Pernica upozorňuje, že snídaně musí být vzhledem ke startu už v devět hodin docela časná. „Časuju to tak tři hodiny před startem, někdy i trošku víc. Pak jsem ale připraven na to, že si dám třeba lehkou svačinku, do něčeho si kousnu, například proteinová tyčinka.“

A Jan Pernica také dodal, že on sám snídá rýžový nákyp. V tom se shoduje i s Michalem Kumstátem, který si něco podobného chystal v dobách, kdy se vrcholově věnoval triatlonu. Obecně platí to, že člověk má jíst to, na co je zvyklý, ale ne moc vlákniny, třeba vloček, aby neměl zažívací potíže.

Pitný režim

Jak se ale má běžec najíst při závodě, při kterém vydá spoustu energie? Pokud má běžec vyzkoušené nějaké energetické gely, může si dát právě ty. Ale dřív, než bude cítit, že už nemůže. To už je pozdě. Doporučení je jasné, využívat občerstvovacích stanic. Dát si tam připravený banán, nebo pomeranč. A podle Jana Pernici se nebát zastavit.

„Čím pomalejší je výkon, čím tam běžec stráví více času, tak není vůbec ostuda si tam zastavit a v klidu si to sníst. To, že tam nechám třicet vteřin navíc, v tom konečném efektu může hrát strašně velkou roli.“

Už jen proto, že v klidu se běžec spíše nezakucká. Navíc to je i pauza, kdy může klesnout jeho tep a tělo si miniaturně odpočine. A pozor: důležité je i pít. Nejen čistou vodu, která je k dispozici, ale i připravené isotonické nápoje, protože ty obsahují i látky, kterých tělo hodně vyplaví. Na to ale není univerzální recept. To je na každém běžci, jak se zná.

Tomáš Kohout, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme