Na pražském maratonu budou závodit jednotlivci i týmy. Z české špičky poběží Homoláč a Joglová

Nedělní maraton v Praze bude znovu nejen soubojem jednotlivců a mistrovstvím České republiky, ale také soutěží týmů. Tentokrát se do Bitvy týmů vedle elitních vytrvalců zapojí také rekreační běžci. Výsledky tak budou jasné až po doběhu posledního závodníka. Z elitních českých atletů budou na startu Jiří Homoláč a Marcela Joglová.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Homoláč a bývalá tenistka Barbora Strýcová

Jiří Homoláč a bývalá tenistka Barbora Strýcová | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Homoláč pokukuje po limitu pro účast na mistrovství Evropy v Mnichově 2:14:30. K tomu by si potřeboval o pět sekund vylepšit osobní rekord z Berlína 2019. „Hlavním cílem je ale být první Čech a pomoci vyhrát týmu. Pokusím se o všechno a snad toho vyjde co nejvíc,“ řekl na páteční tiskové konferenci.

‚Čas byl horší, než jsem si představoval.‘ Nejrychlejší Čech na trati půlmaratonu Homoláč byl ale spokojen

Číst článek

Cestu k titulu může mít snadnější, než čekal, protože se na poslední chvíli odhlásil obhájce Vít Pavlišta. „Minulá neděle byla ještě plná naděje, že maraton půjde. Bohužel nejspíš sedavé zaměstnání a málo času na regeneraci si vybralo svou daň v úplně nejnevhodnější chvíli. Na startu v Praze bohužel nebudu, ale budu doufat, že se dám do kupy do dalších závodů,“ uvedl na instagramu liberecký běžec, který při mistrovském půlmaratonu letos skončil až čtvrtý.

Účast naopak potvrdila olympionička Joglová, která se kvůli zdravotním problémům rozhodovala na poslední chvíli. Nakonec bude na startu jako jediná z předních českých vytrvalkyň. Program této sezony je mimořádně nabitý, v létě je mistrovství světa i mistrovství Evropy. „Každý maratonský běžec si musí dobře naplánovat sezonu. Proto tu taky není úplně celá česká špička, která míří na ty reprezentační akce, které se nám blíží. Před šampionáty je ještě Evropský pohár na 10 000 metrů na konci května,“ uvedl reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Stejně jako loni bude v akci šestice týmů pod názvy různých partnerů pořádající společnosti RunCzech. Každý z nich má kapitána z řad slavných sportovců a je složený ze čtyř elitních závodníků plus dvou náhradníků ze špičkových běžců, jejichž výkony se mohou započítávat v případně odstoupení někoho z hlavní čtveřice. K tomu se ale mohou do týmů hlásit i amatérští běžci. Jejich čas se zprůměruje, oboduje a bude virtuálním pátým závodníkem. Proto bude vyhlášení týmové soutěže až večer na afterparty v hotelu Hilton.

Útok na rekordy?

Na Volkswagen Maraton Praha se znovu chystají elitní afričtí běžci. Pořadatelé věří, že v neděli mohou být v ohrožení rekordy závodu v obou kategoriích. Ten mužský drží už od roku 2010 Keňan Eliud Kiptanui výkonem 2:05:39. S lepším osobním výkonem, než je tento čas, do závodu nastoupí Keňan Emmanuel Saina, vítěz maratonu v Buenos Aires v roce 2018, nebo Etiopan Ayele Abshero.

Ženský rekord je o poznání mladší. Při zatím posledním klasickém ročníku Pražského maratonu ho v roce 2019 výkonem 2:19:46 vytvořila reprezentantka Izraele Lonah Chemtai Salpeterová. Tentokrát jsou největšími favoritkami na vítězství Keňanka Nancy Metová, která loni vyhrála maraton ve Valencii za 2:19:31, a Etiopanka Azmera Hagosová. Ta byla před třemi lety druhá na maratonu v Paříži.

Závod odstartuje na Staroměstském náměstí v neděli v 9.00.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme