Boty a podmínky pro trénink mění časy maratonů. Padne letos rekord toho pražského?

Maraton patří mezi tradiční atletické disciplíny a v posledních letech v něm roste výkonnost běžců výjimečnou rychlostí. Ještě v roce 2003 byl mužský světový rekord na podobné úrovni jako aktuální maximum Pražského mezinárodního maratonu, který mezi nejrychlejší závody svého druhu zdaleka nepatří.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most a Pražský mezinárodní maraton

Karlův most a Pražský mezinárodní maraton | Zdroj: ČTK

„Sportovní společnosti se předhání v tom, kdo vynalezne lepší obuv, která zaběhne světový rekord,“ nastiňuje aktuálně nejlepší český maratonec Jiří Homoláč jeden dost možná překvapivý aspekt mimořádného zlepšení světových vytrvalců v posledních letech.

Eliud Kipchoge vyhrál Londýnský maraton v druhém čase historie. Nejrychlejší žena byla Brigid Kosgeiová

Číst článek

Boty jsou sice pořád jen boty, a to hlavní je pořád na atletovi, ale čím delší vzdálenost, tím větší význam má právě kvalitní obuv. „Čím máte obuv lepší, tak to i pošetří nohy. Dřív bývaly boty tvrdší a člověk měl rozmlácené nohy už na 30. kilometru. Teď boty pošetří nohy třeba i během celého maratonu, a běžec tak může podat ještě lepší výkon. Jde to stále dopředu,“ popisuje Homoláč.

Pravděpodobně ještě důležitější faktor je ale ekonomická situace v Keni a Etiopii. Tedy v rozvojových státech, které jsou díky náhorním plošinám a ideální nadmořské výšce přesahující dva tisíce metrů skvělým místem pro trénink vytrvalosti.

„To je jejich největší motivace - aby se dostali z bídy, pomohli svým rodinám, případně celý vesnicím, aby měli lepší život,“ říká Jiří Homoláč.

Neuvěřitelný potenciál Afriky

„Člověk to musí vidět, aby to pochopil. Já jsem byla v Itenu, a tam ráno kolem osmé hodiny skutečně postupně proběhne na běžecké cestě 200 běžců, kdy téměř každého z nich bych si vybrala pro Prahu. A oni běží společně, klušou, postupně zrychlují. A právě to je neuvěřitelný potenciál, který Afrika nabízí,“ potvrzuje slova Jiřího Homoláče Jana Moberly, která se každoročně stará o sestavení startovní listiny elitních běžců na pražském maratonu.

A ta zároveň ví lépe než ostatní, jak výrazně se od začátku 21. století výkonnost atletů posunula. „Najednou výkony 2:08 už je standard. A v podstatě ten, kdo tento čas nemá, tak ode mě velmi složitě získává pozvánku na pražský maraton jako elitní běžec,“ doplňuje Jana Moberly, kterou by potěšilo, kdyby se některému z atletů povedlo v neděli zaútočit na devět let starý rekord mítinku 2 hodiny 5 minut a 39 sekund.

Ten světový, který drží časem 2:01:39 Keňan Eliud Kipchoge, je tedy přesně o čtyři minuty rychlejší. Jeho překonání je ale pro aktuální sestavu pražského maratonu mimo reálnou výkonnost. I tak se ale v devět hodin dopoledne na trať v české metropoli dostane hned několik výborných vytrvalců.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme