Před 50 lety zaběhl americký atlet Jim Hines v Mexico City poprvé 100 metrů pod deset sekund

Je tomu necelý měsíc, co francouzský desetibojař Kevin Mayer posunul světový rekord na až zarážejících 9 126 bodů. Jiné, kulatější atletické výročí si v posouvání lidských možností se zmíněným Mayerovým maximem ale rozhodně nezadá. O víkendu to bylo přesně 50 let od chvíle, kdy Američan Jim Hines zaběhl sto metrů pod deset sekund. Premiérově na elektronické časomíře.

Tento článek je více než rok starý.

Mexico City Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jim Hines proťal cíl s časem pod 10 sekund

Jim Hines proťal cíl s časem pod 10 sekund | Foto: Repro YouTube

Jim Hines si pro překonání světového rekordu nemohl vybrat lepší místo. Doslova. Čas 9,95 předvedl ve finálovém závodu na olympijských hrách 1968 a navíc na dráze v Mexiku. Tedy ve vyšší nadmořské výšce, která svědčí sprinterům. I když rodák z New Yorku si to nemyslí, prozradil před lety v dokumentu britské ITV.

„Lidé říkali: ‚Wow. Jim Hines běžel tak rychle. Ale to kvůli nadmořské výšce...‘ Jenže mě řídký vzduch nepomohl ani o píď. Závod v Mexico City byl nejtěžší, jaký jsem kdy běžel. Ve skutečnosti mě ten vzduch brzdil.“

Tyčkař Sergej Bubka před 30 lety získal olympijské zlato, zůstalo jediné v jeho kariéře

Číst článek

Na stejném stadionu o pár dní později předvedl americký dálkař Bob Beamon výkon, který známe jako skok do nového tisíciletí. Beamon doletěl na 890 centimetrů, tedy o 55 centimetrů dál než byl tehdejší rekord. Jak moc mexické podmínky pomohly Jim Hinesovi, se už asi nedovíme.

Pochybovat ale nelze o tom, že jako první prolomil desetisekundovou hranici. Hines i jeho krajané Ronnie Ray Smith a Charles Green totiž už na olympijské kvalifikaci předvedli výkony začínající devítkou, ale měřené ručně. A tak k těmto časům atletičtí statistici přidávají přibližně dvě desetiny sekundy jako důsledek opožděné reakce lidského těla.

„Byl to a stále je největší moment mého života. Když se stanete světovou jedničkou, nikdo vám to nikdy nevezme. Prohlásili mě za nejrychlejšího muže světa a k tomu jsem měl zlatou olympijskou medaili. Tohle jen tak nepřekonáte,“ říká dnes Hines.

A platilo to necelých 15 let než Jima Hinese připravil v roce 1983 o světové maximum jeho krajan Calvin Smith. Od Smithe až po Jamajčana Bolta a jeho 9 celých 58 sekundy překonalo Hinese celkem 73 spinterů.

Dnes dvaasedmdesátiletý bývalý sprinter Jim Hines patří stejně jako třeba Jessie Owens k atletickým legendám.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme