Radikální změna možná vymaže řadu atletických rekordů. Poškodíte nevinné, stěžují si sportovci

Evropská atletická asociace přišla s revolučním plánem. Chce totiž ukázat, že bojuje proti dopingu, a stanovila tak nové podmínky pro uznávání rekordů. Testované vzorky od sportovců musí být po nejlepším evropském výkonu zachovány alespoň deset let. Razantní krok se ale pochopitelně nelíbí atletům, kteří rekord vytvořili dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Šebrle se naplno vrhl do golfu

Roman Šebrle se naplno vrhl do golfu | Foto: Ota Mrákota

Mezi takové atlety patří například i Roman Šebrle nebo Jan Železný. Vzorky se totiž uschovávají až od roku 2005, ale výše zmínění čeští atleti své rekordy vybojovali ještě dříve. Bývalý desetibojař Šebrle se proti plánu Evropské atletické asociace vyjádřil na svém facebookovém profilu. Uvedl v něm také, že se ve spolupráci s Českým olympijským výborem hodlá podat proti plánu protest.

Asociace zasedala na konci dubna v Paříži. Její prezident Svein Arne Hansen se k rozhodnutí vyjádřil následovně: „Rekordy ukazující hranice lidských možností jsou největší silou našeho sportu. Pokud v ně ale lidé nevěří, pak ztrácejí veškerý smysl."

Podle Hansena nabízí asociace revoluční plán. I když si je vědom, že většina evropských či světových rekordů utrpí. Důležité ale je, že u všech nových nejlepších výsledků bude mít veřejnost přehled, že byly dosaženy čestným způsobem. Bez pomoci podpůrných látek. „Samozřejmě že se jedná o radikální řešení, ale milovníci atletiky už mají dost ohledně všech pochybností," dodává Hansen.

„Navrhuji anulovat všechny výsledky mistrovství světa, Evropy a olympijských her, které se dosud konaly," píše dále Šebrle na Facebooku. Proti rozhodnutí asociace se ohradila také řada zahraničních sportovců. Mezi nimi například světový rekordman v trojskoku Brit Jonathan Edwards, jeho krajanka a držitelka nejrychlejšího maratonského času Paula Radcliffová a také mílař Steve Cram.

„Neohrabaný přístup. Podle mě nevyřeší dopingové problémy v našem sportu. Podvodníky stejně nezastaví, naopak potrestá plno nevinných sportovců, kteří přijdou o své rekordy," uvedl Cram. Ten drží nejlepší evropský čas na jednu míli už z roku 1985.

O osudu rekordů bude rozhodovat šéf světové atletiky a bývalý Cramův soupeř Sebastian Coe v srpnu. V létě totiž od Evropské atletické asociace obdrží radikální novinku k posouzení.

Michal Sobotka, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme