Ruští atleti se dočkali zrušení sankcí za doping, zákaz startu kvůli válce na Ukrajině ale zůstává v platnosti

Světová atletika (WA) rozhodla o zrušení zákazu startu ruských sportovců za rozsáhlé dopingové skandály, který platil od roku 2015. Rusové a Bělorusové nicméně dál budou vyloučeni z mezinárodních soutěží kvůli válce na Ukrajině. Vedení WA to oznámila po zasedání rady.

Tento článek je více než rok starý.

Monako (Aktualizováno: 18:40 23. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rune Anderesen, šéf komise Světové atletiky zabývající se dlouholetou suspendací ruského atletického svazu

Rune Anderesen, šéf komise Světové atletiky zabývající se dlouholetou suspendací ruského atletického svazu | Foto: Mandoga Media/Sipa USA | Zdroj: Profimedia

Světová atletika potrestala ruskou atletickou federaci v roce 2015 po odhalení masivního státem podporovaného dopingu a jeho následného zakrývání. WA od té doby mnohokrát distanc prodloužila, neboť podle ní nenastal na ruské straně v přístupu k dopingu žádný výrazný pokrok.

Šermířská federace odhlasovala návrat ruských a běloruských sportovců, startovat by mohli už v dubnu

Číst článek

Šéf pracovní skupiny WA pro Rusko Rune Andersen nicméně uvedl, že je konečně spokojen s „novou kulturou kvalitního řízení a nulovou tolerancí k dopingu v celé organizaci“. Rada WA pak odhlasovala zrušení trestu.

V minulých letech směli vybraní ruští atleti startovat pod neutrální vlajkou, pokud potvrdili, že mají dopingový „čistý rejstřík“. Ani ti ale aktuálně závodit nesmějí, neboť rada WA rozhodla o prodloužení zákazu startu Rusů a Bělorusů, jenž vešel v platnost krátce po zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru.

„Rada odsouhlasila doporučení vyloučit ruské a běloruské sportovce a funkcionáře ze všech našich světových akcí. Platí to pro dohlednou dobu vzhledem k invazi a probíhající válce na Ukrajině,“ uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Rozhodnutí WA přišlo týden poté, co rada Evropské atletiky odhlasovala, že ruští a běloruští atleti zůstanou vyloučeni z jejích akcí po dobu trvání války na Ukrajině.

Po letech téměř automatického prodlužování ruského distance za doping loni v listopadu Andersen poprvé připustil, že situace v Rusku je mnohem lepší a že by po splnění dalších podmínek mohl doporučit zrušení zákazu.

Podle norského experta na boj proti dopingu je testování v ruské atletice na přijatelné úrovni kvality a kvantity a Ruská antidopingová agentura (RUSADA) dostala více informací od whistleblowerů z atletiky než z jakéhokoli jiného sportu.

„Dá se to brát jako důkaz, že v ruské atletice začíná zapouštět kořeny změna kultury,“ uvedl Andersen. Varoval však, že není jisté, že tato změna bude trvalá, a doporučil, aby trest znovu vstoupil v platnost v případě selhání při dodržování stanovených podmínek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme