Rychlá trať, ideální počasí, skvělí vodiči. Galen Rupp na maratonu předčasně oslavil narozeniny

Poprvé v historii Pražského mezinárodního maratonu se z vítězství radoval americký vytrvalec. Favorizované běžce z Afriky porazil Galen Rupp, který si o víc než tři minuty vylepšil osobní rekord. Dvojnásobný olympijský medailista tak dokázal, že i s atlety z náhorních plošin Keni a Etiopie se dá závodit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Galen Rupp prolomil nadvládu afrických běžců

Galen Rupp prolomil nadvládu afrických běžců | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

„Vím, že jsem šel do závodu s velmi dobrou formou, ale během maratonu nikdy nevíte, co vás potká. Začátek byl hodně rychlý a nebylo lehké držet se tempa afrických závodníků. Ale nakonec jsem měl nejvíc sil a jsem moc šťastný,“ řekl po pražském maratonu vítěz Galen Rupp.

Američan si dal s předstihem dárek ke 32. narozeninám, které oslaví v úterý a také si spravil náladu po nedokončeném maratonu v Bostonu. Tam sice stejně jako v Praze nevyhrál atlet z Afriky, ale to bylo dáno extrémně větrným a studeným počasím.

V české metropoli byly podmínky spravedlivé, téměř ideální, a Rupp i tak porazil i závodníky s o poznání lepšími osobními rekordy.

„Bylo to skvělé, věděl jsem, že je tady rychlá trať, počasí vyšlo ideálně a vodiči odvedli parádní práci. Do 27. kilometru jsem se za nimi na dlouhých rovinkách schovával, no a pak už to bylo jenom na mně a je z toho velký osobní rekord,“ řekl maratonec, který si vylepšil osobní rekord o více než 3 minuty.

Časem 2 hodiny 6 minut a 7 sekund se dostal v letošních tabulkách třeba i před vytrvaleckou legendu, Brita Mo Faraha. Oba mají společnou minulost na dráze a s postupujícím věkem se přesunuli na silniční běhy.

Pražský maraton vyhrál Američan Galen Rupp, přerušil nadvládu afrických běžců

Číst článek

„Viděl jsem ho až teď na vyhlášení a je to famózní výkon. Můžeme očekávat, že jejich výkony půjdou nahoru, mají obrovský rychlostní základ z dráhy, na tom se dá stavět,“ přemýšlí český závodník Vít Pavlišta.

„Nevím, jak rychle můžu běžet. Samozřejmě věřím, že ještě o trochu rychleji. V závěru mi šlo hlavně o vítězství, a když jsem byl na čele sám, tak už jsem si první místo hlídal. A tak doufám, že přijde pro mě ještě rychlejší maraton,“ smál po doběhu nadšený, i když hodně vyčerpaný vítěz 24.tého ročníku Pražského mezinárodního maratonu Galen Rupp, který se výrazně přiblížil americkému rekordu marockého rodáka a bývalého světového rekordmana Khalida Khannouchiho.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme