Šéf světové atletiky věří v návrat Ruska, problém s dopingem mají mezitím i Keňané

Další dopingový případ medailisty z mistrovství světa znovu ukázal na problémy keňské atletiky. Dočasný zákaz startů má bronzový z londýnské osmistovky Kipyegon Bett. Vytrvalecká velmoc ale zatím může na rozdíl od Ruska posílat své sportovce na vrcholné akce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kipyegon Bett má dočasný zákaz startů

Kipyegon Bett má dočasný zákaz startů | Foto: Lucy Nicholson | Zdroj: Reuters

Rusko je kvůli státem řízenému dopingu mimo Mezinárodní atletickou federaci už víc než dva a půl roku a za tu dobu už se Keňa několikrát vyhnula podobnému trestu. Východoafrická země je teď opět ve velkých problémech, když po pozitivních testech nesmí závodit hned několik hvězd světové atletiky - třeba i trojnásobný mistr světa v běhu na 1500 metrů Asbel Kiprop.

Atletická federace udělila výjimku 33 mladým ruským sportovcům. Mohou se účastnit mezinárodních závodů

Číst článek

Tvrdý boj proti dopingu vede nově i Komise pro bezúhonnost atletiky. „Nemám napojení na nikoho z atletického světa. Nikdy jsem nebyl členem Mezinárodní atletické federace. A stejně jsou na tom lidé kolem mě. S atletikou nemají nic společného,“ říká o nezávislosti Komise pro bezúhonnost atletiky její šéf David Howman.

Z dalšího vyšetřování Komise se možná dovíme také o dalších případech - které se údajně týkají i několika desítek medailistů z vrcholných akcí.

Přesto ale šéf Mezinírodní atletické fedrace Sebastian Coe věří, že se Rusko v příštím roce vrátí na velké akce: „Doufám, že se se brzy zapojí do mezinárodních soutěží. Máme samostatnou pracovní skupinu, která řeší právě návrat Ruska do Mezinárodní atletické federace. A podle posledních zpráv je to na dobré cestě."

Honbu za čistotou atletiky vítá i ředitel Českého atletického svazu Tomáš Janků. Bývalý stříbrný medailista z mistrovství Evropy ale nesouhlasí s plošným trestem: „Pro mě jako pro bývalého sportovce je to špatně. Sportovci by se neměli trestat za pochybení jejich národní federace. Věřím, že zvítězí rozum a ti, kteří mají najít řešení, ho najdou co nejdříve.“

S případným návratem Ruska na mistrovství světa v příštím roce, by se výrazně zvýšila i konkurence českým atletům. Třeba v ženské chůzi by Anežka Drahotová měla hned o několik potenciálních elitních soupeřek navíc.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme