Tyčkař Sergej Bubka před 30 lety získal olympijské zlato, zůstalo jediné v jeho kariéře

Fenomenální ukrajinský tyčkař Sergej Bubka vyhrál všechno, co vyhrát mohl. Je šestinásobným mistrem světa, držel světový rekord a v Soulu se přesně před třiceti lety stal olympijským vítězem. Bylo to jeho jediné zlato z letních her.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátiletý Sergej Bubka dnes působí v Mezinárodním olympijském výboru

Sergej Bubka | Zdroj: Reuters

„Začal jsem křičet tak jako nikdy v životě. Byl jsem jako dítě. V doskočišti jsem si stoupl, ale hned zase upadl. Znovu jsem se postavil a začal jsem řvát a poskakovat jako malý kluk,“ popisoval pro oficiální olympijskou televizi tyčkař Sergej Bubka pocity po vítězném skoku na hrách v Soulu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přesně před 30 lety získal Sergej Bubka své jediné olympijské zlato

28. září 1988 vybojoval své jediné olympijské zlato ve skoku o tyči. Triumf nejen že tehdy ještě sovětský tyčkař nezopakoval, ale legenda této atletické disciplíny už nevybojovala žádnou jinou olympijskou medaili.

„O své první olympijské hry v roce 1984 jsem přišel kvůli sovětskému bojkotu. Tehdy mi bylo sice teprve dvacet let, ale i tak to bylo hodně bolestivé. V životě totiž můžete mít třeba jen jednu šanci zúčastnit se olympijských her,“ tvrdí Bubka.

Šancí měl Bubka ještě hodně, ale v Atlantě kvůli zranění nakonec do závodu nenastoupil. V letech 1992 a 2000 neuspěl hned na první výšce.

Osmnáctiletý supertalent. Švéd Duplantis má nakročeno k tomu stát se legendou skoku o tyči

Číst článek

Ukrajinský tyčkař přes dvacet let držel světový rekord. O nový zápis do historie skoku o tyči se postaral až Renaud Lavillenie.

„Je to skvělý tyčkař. Dosáhl unikátních výsledků. Skočil 616 centimetrů. Aby se vám něco takového povedlo, musíte být výjmečný a mít skvělou techniku. K jeho úspěchům a schopnostem bych ještě rád doplnil, že je také opravdovým vzorem pro mladou generaci,“ prohlásil Bubka.

Vynikající francouzský tyčkař ale jako by překonáním světového rekordu jen potvrdil, že je nástupcem Bubky se vším všudy. Pro olympijského vítěze z Londýna v roce 2012 jsou ale zakleté světové šampionáty.

Mistrovství světa zatím vyhrát nedokázal. Pětkrát Lavillenie vybojoval medaili, ale ta nejcennější mu stále uniká.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme