Výškař Bába se může zpětně dočkat medaile z mistrovství Evropy. Ruský soupeř má pykat kvůli dopingu

Pokud bude definitivně potvrzen trest pro ruského výškaře Ivana Uchova, měl by Jaroslav Bába dodatečně získat bronzovou medaili z mistrovství Evropy v roce 2014. V Curychu tehdy skončil těsně čtvrtý právě za Uchovem, kterého kvůli zapojení do ruského dopingového programu v pátek potrestala sportovní arbitráž CAS. Ruský atlet se ale ještě může proti jejímu verdiktu odvolat.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší úspěch Jaroslava Báby, bronzová medaile z roku 2004

Jaroslav Bába na olympiádě v roce 2004, kde získal stříbrnou medaili. | Foto: Jeff J Mitchell JSK/CRB | Zdroj: Reuters

Uchov přišel o olympijské zlato z Londýna a má zastavenou činnost na čtyři roky. Navíc byly anulovány všechny jeho výsledky od července 2012 do roku 2015. To se týká i evropského šampionátu v Curychu, kde Uchov díky lepšímu zápisu odsunul Bábu ze stupňů vítězů. Oba skočili napoprvé 230 centimetrů.

Špotáková dodatečně získá titul mistryně světa z roku 2011, její přemožitelka Abakumovová dopovala

Číst článek

Bába, který loni ukončil kariéru, by měl dodatečně obdržet pátou medaili z velké seniorské akce. „Medaile samozřejmě potěší, byla by to pro mě první z venkovního mistrovství Evropy. Na druhou stranu teď už si to člověk stejně tolik nevychutná,“ uvedl na webu atletického svazu.

Ve sbírce má bronzové medaile z olympijských her 2004 a halového mistrovství světa v témže roce, navíc získal stříbro a bronz na evropských halových šampionátech v letech 2011 a 2013.

Původně „bramborový“ závod v Curychu si dobře pamatuje. „Já byl tehdy i za čtvrté místo docela rád, protože ti lepší tři měli v sezoně naskákáno výrazně lépe,“ vzpomínal.

Po loňském ukončení kariéry začal čtyřiatřicetiletý Bába pracovat jako trenér. Na pražském Olympu se zatím věnuje vícebojařům. Do budoucna by byl rád, kdyby k nim přibyli i výškaři specialisté.

Loni na podzim podobným způsobem přišla dodatečně k medaili oštěpařka Barbora Špotáková, která dodatečně získala titul mistryně světa z roku 2011. Její přemožitelka Ruska Maria Abakumovová totiž musela zlatou medaili vrátit rovněž kvůli dopingu.

ČTK, tat Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme