‚Slibovali, jak bude vše klapat, ale přišly strasti.‘ Dvořákovi v Berlíně vadil program i doprava

Skvělá atmosféra, výjimečné výkony, ale také velké organizační problémy. Mistrovství Evropy v atletice, na kterém Češi v Berlíně vybojovali 3 medaile, skončilo rozpačitým štafetovým soubojem nejlepších sprinterů. Ti se dostali na trať s téměř půlhodinovým zpožděním v době, kdy už někteří netrpěliví fanoušci opouštěli stadion.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Dvořák

Tomáš Dvořák | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

Zhruba deset minut se na stadionu nic nedělo, diváci se po sobě nechápavě koukali a čekali na poslední souboj o medaile v závodě na  4x100 metrů.

KOMENTÁŘ: Atleti až na druhém místě

Číst článek

„Byly to rozběhové diskvalifikace některých štafet a následné protesty, takže se to celé natáhlo. Bohužel se Honzík Veleba těsně před vstupem na stadion zranil a štafeta nebyla s to nastoupit,“ přiblížil Radiožurnálu příčinu nezvyklého natažení programu šéftrenér českých atletů Tomáš Dvořák.

Těsně před vstupem na ovál měl totiž Jan Veleba problémy se zadními stehenními svaly: „Nemohl mě nikdo nahradit, tak jsem se na to nechtěl vykašlat. Zkoušel jsem to, bylo to finále mistrovství Evropy.“

„I při výběhu jsem znovu dostal křeče do obou svalů a věděl jsem, že bych do cíle možná tak dokulhal. Bylo by to potupné pro všechno,“ vysvětloval smutný Veleba, kerý přitom ještě necelé 2 hodiny předtím zvládl se Stromšíkem, Jirkou a Maslákem postoupit z rozběhu.

Nezvyklému zdržení Veleba nešťastný konec štafety nepřisuzovali, ale podle Tomáše Dvořáka Němci mohli předejít zpoždění programu.

„Časový pořad je v mnohém ovlivněn televizemi. Když jsme tu byli na podzim, snažili jsme se, spolu s dalšími 10 federacemi, aby se změnil. Aby stovková štafeta měla rozběh v sobotu a finále až v neděli,“ vzpomínal Dvořák.

To se ale nestalo a přes výbornou atmosféru na olympijském stadionu nebyl pro šéftrenéra českých atletů šampionát v Berlíně kvalitně zorganizovanou akcí: „Bylo to pro mě překvapení. Na podzim jsme si vyslechli, jak to bude špičkově klapat. Nakonec přišly strasti s dopravou na stadiony,“ přidal další příklad.

Slova Tomáše Dvořáka jen potvrdila trapná situace, kdy vítězovi koule Polákovi Haratykovi pořadatelé zahráli při slavnostním ceremoniálu špatnou hymnu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme