Sportovní arbitráž zamítla protest Caster Semenyaové, pravidlo o povinné hormonální léčbě může platit

Sportovní arbitráž zamítla odvolání Caster Semenyaové proti novému pravidlu IAAF, jež zakazuje atletkám s vyšší hladinou mužských hormonů závodit na tratích do 400 metrů do jedné míle.

Tento článek je více než rok starý.

Lausanne (Aktualizováno: 15:45 1. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová

Caster Semenyaová | Foto: Athit Perawongmetha | Zdroj: Reuters, Český rozhlas

Jihoafrická běžkyně a další atletky s přirozeně zvýšenou hladinou mužských hormonů protestovaly proti novému pravidlu světové federace IAAF, podle něhož by bez hormonální léčby nesměly závodit na tratích od 400 metrů po míli.

Caster Semenyaová je lepší než já, myslí si Jarmila Kratochvílová. Její rekord trvá už 35 let

Číst článek

„Někdy je lepší reagovat tím, že nijak reagovat nebudete,“ napsala vzápětí na twitteru Semenyaová. Olympijská šampionka z let 2012 a 2016 a trojnásobná mistryně světa je nejznámější atletkou, na kterou nové pravidlo dopadá. Osmadvacetiletá běžkyně má ještě možnost obrátit se během 30 dnů na švýcarský soud.

Později se osmadvacetiletá běžkyně k verdiktu přece jen vyjádřila a uvedla, že zvažuje, že se ještě obrátí na švýcarský soud. Celou dekádu se mě IAAF snaží zbrzdit, ale mě to naopak posiluje. Tohle rozhodnutí CAS mě nezastaví. Znovu povstanu a budu dál inspirovat mladé ženy a sportovce v JAR i po celém světě," uvedla v prohlášení.

IAAF se rozhodla zavést kontroverzní pravidlo na základě odborné studie, podle níž mají atletky s odlišným sexuálním vývojem díky přirozeně vyšší hladině testosteronu výhodu ve srovnání s běžnou ženskou populací.

Regule měla vstoupit v platnost již loni v listopadu, atletická federace ji ale odložila s tím, že vyčká na rozhodnutí arbitráže. Po verdiktu CAS začne pravidlo platit 8. května.

Podle nového pravidla budou muset atletky zahájit hormonální léčbu s cílem snížit hladinu testosteronu pod pět nanomolů na litr krve šest měsíců před startem. Pro letošní světový šampionát v Dauhá, který se uskuteční na přelomu září a října, udělá IAAF ještě ústupek.

Pokud však bude chtít Semenyaová usilovat v Kataru o další půlkařský titul, bude muset podle agentury Reuters začít s hormonální terapií nejpozději do týdne.

Semenyaová je středem pozornosti kvůli své muskulaturní postavě a mužským rysům od senzačního triumfu na mistrovství světa v Berlíně v roce 2009. Téměř rok nemohla závodit, protože IAAF chtěla ověřit, zda je skutečně ženou. Už v roce 2011 se federace pokusila omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu a musely doložit lékařské povolení.

Běžkyně užívala léky na snížení jeho hladiny a její výkony šly dolů. Když CAS pravidlo v roce 2015 zrušil, šla křivka její výkonnost opět nahoru. Loni v Paříži zaběhla čtvrtý nejlepší čas na 800 metrů všech dob 1:54,25.

Minulý týden si na národním šampionátu vyzkoušela běh na 5000 metrů, v kterém by mohla závodit i bez hormonální léčby. Sice hladce zvítězila, ale výkonem 16:05,97 zaostala za nejrychlejšími časy historie o téměř dvě minuty.

 

ČTK, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme