Sprinter Bolt se vrací do oblíbené Ostravy. Na Zlaté tretře poběží stovku

Osminásobný olympijský vítěz Usain Bolt bude znovu startovat na Zlaté tretře. Třicetiletý jamajský sprinter na tradičním atletickém mítinku v Ostravě poběží 28. června stovku. Oznámili to dnes pořadatelé závodu. Pro Bolta, který plánuje po mistrovství světa v Londýně ukončit kariéru, se bude jednat o první letošní evropský start.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt je největší hvězdou, která se na Zlaté tretře v Ostravě představí

Usain Bolt je největší hvězdou, která se na Zlaté tretře v Ostravě představí | Zdroj: ČTK

Světový rekordman Bolt na Zlatou tretru přijede podeváté, stovku v Ostravě běžel zatím čtyřikrát. Nejlepšího času dosáhl v roce 2009, kdy cílovou rovinku prolétl za 9,77 sekundy. Třikrát Bolt na Zlaté tretře závodil na dvoustovce a jednou na netradiční trati 300 metrů. Vždy vyhrál.

O dalším ostravském startu největší atletické hvězdy současnosti se jednalo od loňské olympiády v Riu, kde Bolt potřetí za sebou na OH vyhrál stovku, dvoustovku i štafetu. O štafetové zlato z Pekingu přišel kvůli dopingu reprezentačního kolegy Nesty Cartera. „Tento víkend nám definitivně potvrdil, že je připraven závodit a rád do své oblíbené Ostravy přiletí," uvedl v tiskové zprávě majitel pořádající agentury TK Plus Miroslav Černošek.

Poprvé Bolt startoval na Zlaté tretře v roce 2006, kdy jako devatenáctiletý vyhrál závod na 200 metrů. „Přivítali jsme ho zde poprvé jako neznámého nadějného kluka z Jamajky, loučit se s ním budeme jako s největší hvězdou světové atletiky," poznamenal Černošek.

Zlatá tretra bude součástí Boltova rozlučkového turné, které začne v sobotu závodem JN Racers Grand Prix v jamajském Kingstonu. Na žádný jiný mítink Bolt nepřijel častěji. Osmkrát startoval také v Londýně, ale tam letos závodit nehodlá. „Bude to příležitost pro celý region rozloučit se s Boltem. Již nyní se na jeho start i na rozlučku chystáme," uvedl ředitel mítinku Jan Železný.

Bolt bude znovu nejzářivější hvězdou mítinku, na kterém se chystá startovat i řada dalších olympijských šampionů. Z vítězů z Ria přijedou třeba britský vytrvalec Mo Farah, americký trojskokan Christian Taylor, oštěpař Thomas Röhler z Německa, jihoafrický čtvrtkař Wayde Van Niekerk, keňský půlkař David Rudisha nebo polská kladivářka Anita Wlodarczyková. Domácí špičku budou reprezentovat například čtvrtkař Pavel Maslák, oštěpař Jakub Vadlejch či koulař Tomáš Staněk.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme