Zázračné boty opět v akci? Afričan zbořil světový rekord na pětikilometrovém silničním závodě

Ugandský vytrvalec Joshua Cheptegei pokořil v Monaku hranici světového rekordu v silničním závodě na pět kilometrů. Třiadvacetiletý Afričan na této trati jako první člověk prolomil bájnou hranici 13 minut a v cíli se časomíra zastavila na hodnotě 12 minut a 51 vteřin, čímž předchozí maximum vylepšil o celých 27 vteřin. Závod přitom absolvoval ve stejné značce obuvi, kterou v posledních týdnech zkoumala i Mezinárodní atletická federace.

Tento článek je více než rok starý.

Monako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhý v cíli Jimmy Gressier z Francie předchozí rekord vyrovnal a časem 13:18 vylepšil o jedenáct sekund loňské evropské maximum Juliena Wanderse ze Švýcarska. Stejně jako vítěz a nový světový rekordman měl na nohou stejnou značku bot.

Vytrvalci mají nová pravidla pro použití obuvi, zákaz se vztahuje i na rekordmana Kipchogeho

Číst článek

„Na čas pod 13 minut jsem pomýšlel, a když mi šly nohy, tak jsem se rozhodl na to zaútočit. Za takové zlepšení rekordu jsem moc rád a je to dobrý první test v důležité sezoně,“ konstatoval Cheptegei.

Výrazně se přiblížil i dráhovému rekordu slavného Etiopana Kenenisy Bekeleho, který v roce 2004 zaběhl 5000 metrů za 12:37,55.

Po desítce i pětka

Úřadující mistr světa v běhu na 10 000 metrů na dráze Cheptegei v prosinci ve Valencii vytvořil světový rekord i na desetikilometrové silniční trati (26:38).

O první místo v tabulkách jej ve stejném španělském městě připravil v lednu Kipruto (26:24), který tam tehdy stanovil i zmíněné maximum na poloviční distanci.

ČTK, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme