Tomáš Staněk vede koulařské tabulky. 'Na mistrovství světa se pobijem na jiných metrech,' tuší

Koulař Tomáš Staněk ozdobil mezinárodní mítink v Ostravě nejlepším letošním světovým výkonem. Vyhrál pokusem dlouhým 21 metrů a 61 centimetrů a ve svém prvním závodě v sezoně si vylepšil osobní rekord, zařadil se tak mezi velké medailové naděje pro březnové halové mistrovství světa v Birmingham.

Ostrava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koulař Tomáš Staněk

Koulař Tomáš Staněk | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Čtvrtý muž venkovního světového šampionátu v Londýně vstupoval do sezony později  kvůli problémům s prsním svalem. Navíc pořadatelé vymysleli speciální formát soutěže, ve kterém jen 2 nejlepší koulaři měli jistý maximální počet šesti pokusů.

Úspěšný český večer na atletickém mítinku v Ostravě. Vyhráli Maslák, Svoboda, Staněk i Maláčová

Číst článek

„Šel jsem po tom, že mám tři rány, ve kterých musím předvést maximum, aby ostatní nedokázali odpovědět. To se povedlo a pak už jsem si s tím mohl dělat, co jsem chtěl,“ řekl po závodě Radiožurnálu Tomáš Staněk.

Plán se vydařil skvěle a koulař se výkonem 21 metrů a 61 centimetrů zařadil na první místo světových tabulek. Po čtvrtém pokusu už ale v soutěži nepokračoval.

„Problém jsem neměl, ale měl jsem natržený prsní sval a ten ještě není tolik posílený. Házel jsem vlastně jenom třikrát, měsíc a půl předtím ne. V takových situacích je lidské tělo křehčí, náchylnější k úrazům, tak jsem to nechtěj ždímat,“ vysvětlil.

I se zkrácenou přípravou vede aktuální světové tabulky téměř o metr, ale je mu jasné, že někteří elitní Američané ještě do sezony nevstoupili a o medaili se v Anglii může bojovat třeba i na hranici 22 metrů.

„Myslím, že ten výkon tam nějakou chvíli vydrží, ale určitě se neplácám do hrudi, že jsem zatím nejlepší na světě. Časem se s tím zamíchá a je to jedno, všem bude stoupat forma a tam se pobijem na trošku jiných metrech,“ předpovídá Tomáš Staněk směrem k březnovému vrcholu sezony v Birminghamu.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme