Američtí sprinteři Smith a Carlos před 50 lety na olympiádě v Mexiku šokovali svými výkony i protestem

Zaťatá pěst zvednutá nad hlavou na oslavu vítězství není ve světě sportu nijak neobvyklým obrázkem. Přesto přesně před padesáti lety na letních olympijských hrách v Mexiku mělo toto gesto zcela jiný význam.

Mexiko City Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí sprinteři Tommie Smith a John Carlos

Američtí sprinteři Tommie Smith a John Carlos | Zdroj: undefined | CC0 1.0

Američtí sprinteři Tommie Smith a John Carlos v Mexiku získali zlatou, respektive bronzovou medaili v běhu na 200 metrů. Na stupně vítězů pak přišli bez bot, v černých ponožkách a během americké hymny oba zvedli jednu ruku, na které měli černou rukavici, a zaťali ji v pěst.

Tiše protestovali proti společenskému postavení černochů v Americe, proti chudobě a diskriminaci.

„Po nikom jsem nehodil kamenem, jen jsem zvedl ruku. Byl to boj za svobodu, který měl říct: Všimněte si mě, tady jsem a chci spravedlnosti!“ vzpomínal na to Tommie Smith před lety v dokumentu The Black Power Salute.

Reakce na duo sprinterů byly pozitivní i negativní. Když se atleti vrátili domů na univerzitu v San José, kde studovali, místní je oslavovali jako hrdiny. Mimo univerzitu ale byli terčem útoků a dostávali i výhrůžky smrti.

Navíc okolnosti, za kterých se vraceli, také šťastné nebyly. Tehdejší prezident mezinárodního olympijského výboru Avery Brundage jejich gesto odsoudil a oba sportovci byli vyloučeni z amerického týmu, a museli dokonce opustit olympijskou vesnici.

Čáslavská i američtí fotbalisté

V Mexiku ale nešlo o jediný tichý protest. Podobná gesta předvedli i další afroameričtí sprinteři nebo skokan do dálky Bob Beamon. A protestovala i gymnastka Věra Čáslavská. Ta v Mexiku získala čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile. Na stupních vítězů pak sklonila hlavu, když začala hrát sovětská hymna. Časlavská tím tak reagovala na okupaci Československa.

Podobná gesta najedeme ve světě sportu i dnes. Tím nejčastějším je asi tzv. Taking a knee, kdy hráči v amerických soutěžích klečí během hymny před zápasem.

V roce 2016 takto protestoval americký fotbalista Colin Kaepernick proti policejní brutalitě. O rok později více hráčů stejným způsobem dávalo najevo nesouhlas s projevy prezidenta Donalda Trumpa.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme