'Uvidím, kam až to vydržím.' Van Niekerk chce v Ostravě překonat Boltův rekord na netradiční trati

Legendární sprinter Usain Bolt se dnes rozloučí s ostravskou Zlatou tretrou. Pro svůj první letošní start v Evropě si vybral stovku v Ostravě, ale na jiné trati v rámci mítinku může přijít o rekord. Netradičních 300 metrů totiž poběží další velká světová hvězda - Jihoafričan Van Niekerk, který chce právě Boltův 7 let starý čas překonat.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wayde Van Nieker je podle výkonů nejkomplexnějším běžcem historie.

Wayde Van Nieker je podle výkonů nejkomplexnějším běžcem historie. | Zdroj: Reuters

Jamajský blesk předvedl na doplňkové třístovce v roce 2010 výjimečný výkon, když až do posledních metrů bojoval dokonce o nejlepší čas historie. Michaela Johnsona tehdy ale těsně nepřekonal, ale zvládl „alespoň" rekord Zlaté tretry, který je skvělých 30 sekund a 97 setin.

Zlatou tretru zpestří týmová soutěž oštěpařů. Po dvaceti letech by mohli přehodit 90 metrů

Číst článek

A na něj teď cílí olympijský šampion v běhu na 400 metrů „Nemám co ztratit. Půjdu do toho po hlavě, rozbalím to od začátku a uvidím, kam až to vydržím. Každopádně do toho dám všechno a uvidím, jak to dopadne. A kdybych nedoběhl do cíle, tak doufám, že se o mě někdo postará," usmívá se Wayde Van Niekerk.

Jihoafričan je podle osobních rekordů nejkomplexnějším sprinterem historie. „Je hubený, což je výhoda, když netahá kila navíc. Navíc má hodně dynamický, svižný a uvolněný krok. Když k tomu navíc dá stovku pod deset vteřin, je to něco neskutečného," oceňuje kvality jihoafrického soupeře Pavel Maslák.

I česká hvězda se dnes na třístovce v Ostravě pokusí udržet jedné z aktuálně největších hvězd světové atletiky. Van Niekerk v olympijském finále v Riu šokoval světovým rekordem na 400 metrů a letos přidal skvělé časy i v krátkých sprintech.

„Určitě se zlepšuju, udělali jsme hodně práce. Zrychlil jsem hlavně na stovce a dvoustovce a teď uvidíme, jestli mi to pomůže i na delších tratích. Dám do toho všechno jako vždycky a určitě se pokusím o co nejlepší čas," je vidět na Van Niekerkovi odhodlání, předvést ve Vítkovicích další světový čas.

Běh na 300 metrů začne před dvacátou hodinou, vrchol mítinku - stovku s loučícím se Usainem Boltem pak můžete slyšet živě ve 20 hodin a 50 minut v přímém přenosu ve vysílání Radiožurnálu.

Jakub Marek, vm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme