V sobotu slaví královna Alžběta II. 92. narozeniny, v neděli poprvé odstartuje Londýnský maraton

Jeden z nejslavnějších běžeckých závodů na světě bude mít mimořádnou startérku. Na trať Londýnského maratonu vyšle od Windsorského zámku 40 tisíc vytrvalců královna Alžběta II. Britská panovnice v sobotu slaví 92. narozeniny a v neděli dopoledne si vyzkouší novou roli na prestižní sportovní akci.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maraton (ilustrační foto)

Maraton (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Londýnský maraton je jednou z nejsledovanějších akcí ve Velké Británii a letos bude mít ještě výraznou přidanou mimosportovní hodnotu v osobě královny. Symbolicky tak napodobí svoji babičku princeznu Mary, která před 110 lety startovala olympijský maraton v Londýně a právě od roku 1908 platí oficiální maratónská vzdálenost 42 kilometrů a 195 metrů.

Nejdéle vládnoucí panovnice na britském trůnu. Královna Alžběta slaví 92. narozeniny

Číst článek

Za prodloužení trasy mohla právě britská královská rodina, která si vyžádala, aby závodníci probíhali cílem přímo pod královskou lóží. Kromě společenského významu má letošní ročník samozřejmě i ten sportovní.

„Co mě samozřejmě motivovalo je fakt, že chci překonat maratónský světový rekord. Samozřejmě nevím kdy a kde, ale nejrychlejší čas všech dob je pro mě velkou motivací…a na tom se nic nemění,“ říká před nedělním závodem světový rekordman na 5 a 10 kilometrů Kenenisa Bekele z Etiopie.

Ten drží historicky 2. nejlepší maratonský čas a je hodně zvědavý, co předvede v Londýně domácí legenda Mo Farah.

„Trénoval v Etiopii. Viděl jsem ho několikrát ve svém sportovním centru. Doufám, že se mu závod povede a předvede nějaký skvělý čas. Myslím, že se připravil skvěle a očekávám od něj velké výkony,“ dodává Bekele.

Výhra díky chladnému počasí. Bostonský maraton ovládli Japonec Kawauči a Američanka Lindenová

Číst článek

Nezvyklé teplo

Mohl by podle Bekeleho souboj velkých vytrvaleckých hvězd přinést třeba i útok na světový rekord Keňana Kimetta. Proti ale možná bude na duben až nezvyklé horko. Teploty kolem 25 stupňů by pak dělaly problémy především amatérům.

„Posíláme sportovcům informace o podmínkách, aby mohli případně upravit své tempo. Pokud budou opravdu vysoké teploty, doporučujeme závodníkům, aby rozběhnuli maraton pomaleji. Stejně tomu bylo třeba v pondělí v Bostonu, kde byla naopak zima a silný protivítr. Tímhle způsobem radíme všem běžcům, jak mají přizpůsobit tempo,“ říká Hugh Brasher.

Ředitel londýnského maratonu Brasher přiblížil jednu ze speciálních služeb sportovcům, díky které by se ve zdraví měli dostat do cíle. Elitní běžci vyrazí na trať v neděli dopoledne v 11 hodin českého času.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme