Vycházející hvězda světové atletiky. Cristian Coleman se může stát nástupcem Usaina Bolta

Zatímco nejrychlejší muž historie, Jamajčan Usain Bolt, v pátek trénoval s fotbalisty Dortmundu, jeho možný atletický nástupce tvrdě pracuje na tom, aby se mu přiblížil. Američan Christian Coleman je aktuálně nejvýraznější postavou světového sprintu i díky rekordům v běhu na 60 metrů. A výjimečné výkony chce potvrdit i v hlavní sezoně na neprestižnější trati 100 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christian Coleman při halovém světovém šampionátu v Birminghamu

Christian Coleman při halovém světovém šampionátu v Birminghamu | Zdroj: Reuters

Ani po odchodu legendárního Usaina Bolta na atletiku fanoušci nezanevřeli. Důkazem toho byla halová sezona a třeba ohlušující řev na světovém šampionátu v Birminghamu oslavující nejrychlejšího muže současnosti, Američana Cristiana Colemana.

Ten se narodil v Atlantě pár měsíců před tím, než v hlavním městě státu Georgia začaly olympijské hry v roce 1996. Výjimečný sprinter se skvělým startem letos posunul po 20 letech rekord krajana Maurice Greena na šedesátce na 6,34 sekundy.

„Snažím se být co nejlepší. Dosáhnout těch nejvyšších cílů, abych byl jedním z nejrychlejších mužů v historii. Samozřejmě je pro moje ego dobré, že se o mně hezky mluví a je to i motivace do další práce. Jsem takhle šťastný a věřím, že se budu ještě zlepšovat,“ věří Coleman.

Američan je tak ve 22 letech nejrychlejším sprinterem historie na 60 metrové trati, ale aby se přiblížil věhlasu Usaina Bolta, bude muset zabodovat hlavně venku na stovce.

Američan navíc působí klidně, vyrovnaně. Nepoužívá žádná velká gesta a oproti o 20 centimetrů vyššímu Jamajčanovi rozhodně není tak excentrický. O to víc se chce Coleman zapsat do dějin světové atletiky svými výkony.

Americký student zaběhl v hale světový rekord na 400 metrů. Padlo také štafetové maximum

Číst článek

„Možná to vypadá lehce, ale je za tím hodně tvrdá dřina. Pracovali jsme přes zimu na technice a podle výkonů jdeme správným směrem,“ popisuje sprinter.

Mladý Američan si dává postupné cíle a v letošní sezoně bez globálního šampionátu by chtěl zaútočit na stovce na americký rekord Tysona Gaye 9,69, na světový rekord Bolta 9,58 má prý ještě čas.

Coleman působí jako obyčejný kluk bez hvězdných manýrů a dokazuje to třeba i jeho otevřenost po triumfu v Birminghamu, kde se zlatou medailí na krku přijímal telefonickou gratulaci od Maurice Greena a zapnul si mobil nahlas, aby to slyšeli i novináři.

Bývalého světového rekordmana na 60 metrů Maurice Greene a toho současného Colemana pojí i něco jiného.

„Máme stejného agenta a rozumíme si. Čas od času spolu mluvíme. Už před dvěma lety mi říkal, že můžu překonat jeho světový rekord a to mě hodně potěšilo,“ doplňuje velký talent světové atletiky Christian Coleman.

Loni v srpnu při výjimečně sledovaném souboji Bolt-Gatlin na mistrovství světa v Londýně bral na stovce stříbrnou medaili, když o setinu sekundy porazil ve finále loučícího se Jamajčana.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme