Výhra díky chladnému počasí. Bostonský maraton ovládli Japonec Kawauči a Američanka Lindenová

Bostonský maraton v deštivém a chladném počasí vyhráli Američanka Desiree Lindenová a Japonec Juki Kawauči. Oba využili drsných podmínek a předčili africké běžce, kteří slavnému závodu dominovali v předchozích letech.

Tento článek je více než rok starý.

Boston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítězové bostonského maratonu Desiree Lindenová a Juki Kawauč

Vítězové bostonského maratonu Desiree Lindenová a Juki Kawauč | Zdroj: Reuters

Kawauči dosáhl největšího úspěchu v běžecké kariéře, které se věnuje jako amatér. Jednatřicetiletý japonský úředník, jenž byl loni šestý v maratonu v Praze, vyhrál za 2:15:58.

Ženský vzdor, neuznaný rekord i bomby. Nejstarší pravidelný maraton se koná v Bostonu

Číst článek

"Takovéhle počasí bylo pro závod ideální," pochvaloval si Kawauči, který letos běžel už čtvrtý maraton a opět vyhrál. Za život zvládl absolvovat už přes 70 maratonů a pracuje na svém cíli - před olympiádou v Tokiu mít na kontě 100 závodů pod 2:20 hodiny. Jeho osobní rekord má hodnotu 2:08:14.

V závěrečných kilometrech dnes předstihl obhájce vítězství Geoffreyho Kiruie z Keni a stal se prvním japonským vítězem Bostonského maratonu od roku 1987. Kirui za ním nakonec zaostal téměř o dvě a půl minuty.

Lindenová se stala první americkou vítězkou závodu po 33 letech. Také ona zaznamenala životní úspěch, doběhla si pro něj ve větrovce a rukavicích.

"Nemám slov. Jsem z toho celá pryč," uvedla čtyřiatřicetiletá účastnice dvou olympiád, která skončila v roce 2011 v nejstarším maratonském závodě na světě druhá. Dnes vyhrála v čase 2:39:54, což byl nejpomalejší čas vítězky za uplynulých 40 let.

Druhá skončila s velkou ztrátou další Američanka Sarah Sellersová za 2:44:05. Třetí místo obsadila Kanaďanka Krista Ducheneová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme