WADA povolila Rusku, aby se podílelo na dopingových kontrolách

Světová antidopingová agentura (WADA) povolila Rusku, aby se znovu začalo podílet na dopingových kontrolách. Národní agentura RUSADA měla po zveřejnění předloňské zprávy o státem řízeném dopingu zastavenou činnost, o testování ruských sportovců se starala britská agentura UKAD.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doping (ilustrační foto)

Doping (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

RUSADA nyní může sama plánovat antidopingové zkoušky, vybírat sportovce a odebírat jim vzorky. Dohled britských odborníků nad její činností však bude pokračovat. Jediná ruská antidopingová laboratoř zůstává suspendovaná, testy proto bude nutné dál provádět v zahraničí.

WADA vrátila Rusku část pravomocí po personálních změnách v čele ruské agentury. V květnu skončila ve funkci předsedkyně RUSADA dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová, neboť WADA požadovala, aby v čele organizace stála nezávislá osobnost.

Rusko se rovněž zaručilo, že komisařům umožní přístup i na vojenské základny. Za jejich branami trénující sportovci se dosud mohli dopingovým kontrolám vyhýbat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme