Železný ukázal cestu a Špotáková nás ještě překvapí, hodnotí atletické MS Robert Změlík

Čeští atleti vybojovali na mistrovství světa v Londýně 3 medaile. Všechny získali v oštěpu a navíc přidali i několik umístění těsně pod stupni vítězů. Oproti poslednímu šampionátu v Pekingu je tak česká bilance výrazně lepší. Přispěl k tomu hlavně Jan Železný, říká v rozhovoru pro Radiožurnál Robert Změlík.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Změlík

Robert Změlík | Foto: Jan Sklenář

Po deseti letech vybojovala světový titul Barbora Špotáková, čekal jste to?
Sledoval jsem její vývoj za poslední roky a udivovala mě výsledky, které se znovu přibližovaly až k sedmdesáti metrům. Když řekla, že neví, čím si to zaslouží, tak já vím čím – pracovitostí, pílí a tím, že pořád věřila, že na to má.

V Londýně se atleti namlsali, za dva roky v Dauhá je asi čeká půst

Číst článek

Myslíte si, že bude i dál oporou české reprezentace?
Oštěp má velkou výhodu, že oštěpaři zrají jako víno. Dokážou si udržet vysokou výkonnosti i ve vyšším věku, to je specifikum vrhačských disciplín. Věřím, že když jí bude držet zdraví a bude mít chuť, tak nás určitě může znovu překvapit a potěšit nějakou medailí.

To, že je Česká republika oštěpařskou velmocí, potvrdili stříbrný Jakub Vadlejch a bronzový Petr Frydrych. Jak velký podíl má podle vás na jejich medailích trenér a světový rekordman Jan Železný?
Myslím, že úplně dominantní. Ukázal, že i oštěp je českou disciplínou. Když někdo otevře dveře, které ukážou cestu, je to motivace pro mladé, kteří mají vzory v těch nejlepších. Honza Železný byl, je a bude obrovským vzorem pro řadu atletů a atletek. Povedlo se to v oštěpu i v desetiboji. Adam Sebastian Helcelet si pro osmé místo hodil oštěpem. Je jedna z disciplín, která nám pasuje a Honza má na tom největší podíl.

Který londýnský výkon nebo souboj vám nejvíc zůstane v paměti?
MS jsem sledoval úplně celé a těch momentů bylo několik. Jakub Holuša ve finále na 1500 metrů, to bylo něco fantastického, i když semifinále nás všechny navnadilo.

Pak krásný závod v oštěpu, kde jsme si přáli, aby byl závěr ještě lepší. Šlo o to, kdo bude mít dvě medaile a kdo tu nejcennější. Pár centimetrů rozhodlo, že zlato zůstalo v Německu, ale dvě medaile v Čechách, bylo to spravedlivé a napínavé až do konce. Petr Frydrych měl fantastickou sérii, která je málokdy vidět.

Koulař Staněk a Zuzana Hejnová brali čtvrtá místa…
Závod v kouli byl hrozně napínavý a pořád jsme věřili, že se to povede i tím posledním pokusem, ale čtvrté místo je fantastické. Zuzana nás taky namlsala v semifinále a ve finále chybělo trochu štěstí. To je třeba přesně rozběhnout, to mluvíme o desetinách sekundy.

Ale všichni naši atleti mě potěšili tím, jak vystupovali. 11. místo v pořadí národů ukazuje, jakou jsme skvělou velmocí. Není to jen o medailích, ale i o dalších umístěních a výkonech.

Jiří Chum, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme