Zemřela 'zlatá dívka' Austrálie. Čtyřnásobné olympijské vítězce Cuthbertové bylo 79 let

Ve věku 79 let v neděli zemřela slavná australská atletka Betty Cuthbertová. Čtyřnásobná olympijská vítězka dokázala jako jediný běžec v historii vybojovat zlaté medaile na tratích 100, 200 i 400 metrů. Bezmála půl století trpěla roztroušenou sklerózou, v posledních letech byla odkázána na invalidní vozík.

Tento článek je více než rok starý.

Perth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Betty Cuthbertová dobíhá do cíle stovky na olympijských hrách 1956.

Betty Cuthbertová dobíhá do cíle stovky na olympijských hrách 1956. | Foto: Wikimedia Commons

V osmnácti letech vyhrála Cuthbertová tři olympijská zlata. Zvítězila na tratích 100, 200 a šafetě na 100 metrů na domácích Hrách v Melbourne 1956.

O osm let později se radovala také ze zlaté medaile na čtyřstovce. V Austrálii jí začali přezdívat „zlatá dívka“.

V noci z neděle na pondělí zemřela po dlouhém boji s roztroušenou sklerózou. Australský premiér Malcolm Turnbull ji na sociálních sítích nazval „inspirací a šampionem na trati i mimo ni.“

„Hodně současných atletů by se od ní mohlo učit,“ řekla bývalá sprinterka a kamarádka Raelene Boyleová. Cuthbertové lékaři diagnostikovali v roce 1969 roztroušenou sklerózu. Při olympijských hrách v Sydney 2000, kdy už byla odkázána na invalidní vozík, „nesla“ pochodeň.

Ve své aktivní kariéře stanovila Cuthbertová devět světových rekordů a byla první Australankou, která vyhrála tři zlaté medaile na jedněch olympijských hrách.

sob Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme