Zuzana Hejnová světový rekord při exhibici nepřekonala. Chyběly jí dvě setiny sekundy

Překážkářka Zuzana Hejnová nejlepší světový čas v závodě na 200 metrů překážek nezaběhla. Na exhibičním atletickém mítinku v Kutné Hoře jí k tomu přitom chybělo jen několik setin sekundy. Diváci v Kutné Hoře ale jeden rekordní čas ve středu odpoledne přece jen viděli. Zaběhl ho někdejší halový mistr Evropy Petr Svoboda.

Kutná Hora Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Hejnová (ilustrační fotografie)

Zuzana Hejnová (ilustrační fotografie) | Zdroj: Reuters

„Já se tomu pořád bojím uvěřit, že tomu tak je. Ale asi to tak je. Jsem z toho nadšený. Ten čas je trochu jako z říše snů,“ nevěřil svému času 13,10 sekundy na 110 metrů překážek Petr Svoboda.

„Je to neuvěřitelný pocit. Co k tomu říct. Není to medaile, není to nic. Je to prostě čas, který jsem si přál a jestli se to nijak nevyvrátí, tak to pro mě má obrovskou cenu. Nebudu to srovnávat s medailemi, tenhle čas je úplně něco jiného,“ vysvětluje pro Radiožurnál Svoboda.

Svobodův čas z Kutné Hory se ale do oficiálních tabulek počítat nebude. Zaběhl ho totiž ve speciálním závodě, kde proti sobě soupeřili ženy i muži.

Atletky běžely na stejné dráze jako muži, akorát o deset metrů méně. A právě jedna z žen, konkrétně Helena Jiranová, Petra Svobodu vyburcovala k mohutnému finiši.

„Nechtěl jsem prohrát s holkou, i když jsem věděl, že mě s největší pravděpodobností porazí. Má letos super časy. Myslel jsem si, že když ji předběhnu, tak za poslední překážkou v rovince mám jako chlap větší rychlost. Ale že ji takhle naložím, mě nenapadlo,“ říká se úsměvem český překážkář.

Vrcholem atletického mítinku byl překážkový závod žen na 200 metrů překážek, v němž Zuzana Hejnová chtěla překonat nejlepší světový výkon. S časem 25,81 setin sekundy jí ale dvě setiny scházely.

„No to mě mrzí, sakra. O kousek, ale já to vylepším,“ slibovala Hejnová.

Mítink v Kutné Hoře Zuzana Hejnová sama pořádala. Radost tak měla především z několika desítek dětí, které si zazávodily v různých disciplínách.

„My hlavně chceme přilákat mládež ke sportu. To je prostě základ. V naší době je to těžké a ty děti neradi sportují. Když s atletikou začnou, tak si můžou vybrat, jaký sport chtějí dělat a budou umět všechno. To prostě chceme, aby děti nelenily a měly nějaký vzor,“ dodává česká běžkyně.

Ta v Kutné Hoře zároveň uzavřela letošní sezonu. Od října už se chce připravovat na tu příští.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme