Baník cestuje do Anglie, Olomouc do Španělska

Oba české kluby se mohou v prvním kole Poháru UEFA těšit na atraktivní soupeře. Mistrovský Baník Ostrava se utká s vítězem anglického poháru FC Middlesbrough. Olomouc čeká španělský Real Zaragoza. První zápasy jsou na programu 16. září na hřištích soupeře, odvety o dva týdny později v Ostravě a Olomouci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA Cup

UEFA Cup | Foto: UEFA

Soupeř fotbalistů Sigmy Olomouc v Poháru UEFA obsadil v minulém ročníku španělské ligy až dvanácté místo, ale ve své zemi k průměru rozhodně nepatří. Real Zaragoza v poslední době vyfoukl cenné trofeje gigantům, jakými jsou Real Madrid a Valencie. Mužstvo v modrobílých dresech, podobných, v jakých hraje Sigma, porazilo ve finále Španělského poháru madridský Real v dramatické bitvě a po prodloužení 3:2. Na začátku nové sezony pak získalo španělský Superpohár. V úterý v něm porazilo Valencii, což je nejen španělský mistr, ale i vítěz Poháru UEFA, dokonce na jejím hřišti 3:1. Mistrovský titul sice Zaragoza ještě nezískala, ale v roce 1995 vyhrála PVP. Z tehdejšího mužstva už nikdo nezůstal, ale i současný kádr má několik výborných fotbalistů. Nejznámější hráčem je brazilský záložník Sávio, který hrával i v Realu Madrid. V obraně vyniká jeho krajan Alvaro a ke klíčovým hráčům patří i trojice Argentinců Pablo, Ponzio a Galletti. Z Jižní Ameriky je také obránce Toledo z Paraguaye, v útoku střílí góly Srb Goran Drulič. V poslední době Zaragoza nehrála v Evropě nijak významnou roli. V roce 2000 ji hned v prvním kole vyřadila Wisla Krakov, o rok později skončila její cesta na Servette Ženeva. Teď se klub vrací na scénu po tříleté přestávce.

Fotbalisté anglického Middlesbrough se v únoru po 128 letech od svého založení konečně dočkali prvního úspěchu. Vyhráli anglický Ligový pohár a poprvé získali právo startovat v evropských klubových soutěžích. A na svou premiéru se v létě náležitě posílili. V létě vedení klubu získalo z Chelsea kanonýra Hasselbainka a obránce Zendena, další Nizozemec Reiziger přišel z Barcelony. Ten si ale v neděli poranil rameno, šest týdnů si nezahraje a ze zápasů s Baníkem je vyřazen. Zbylými posilami jsou Australan Viduka a veterán Parlour. V brance čaruje bez šesti centimetrů dvoumetrový Australan Schwarzer, zálohu diriguje Španěl Mendieta, devátý nejdražší hráč světa.

Štěpán Vachoušek s Liborem Sionkem pojedou s vídeňskou Austrií na hřiště Legie Varšava a Marka Jankulovského z Udine čeká cesta do Atén, kde bude soupeřem Panionios, tým brankáře Jaroslava Drobného a obránce Petra Vlčka. Nejatraktivnějšího soupeře mají Tomáš Došek s Markem Kinclem a Ladislavem Maierem z Rapidu Vídeň. Částečnou útěchou za to, že se nedostali na evropský šampionát, pro ně bude utkání na novém stadionu Sportingu Lisabon.

Soutěž má letos nový formát: vítězové prvního kola postoupí do pětičlenných skupin, v nichž se s každým ze soupeřů utkají jen jednou. Tři z pěti klubů z každé skupiny se kvalifikují do vyřazovací fáze spolu s mužstvy z třetích míst ve skupinách Ligy mistrů.

Los 1. kola Poháru UEFA:

GAK Štýrský Hradec - Litex Loveč (Bul.)
Lazio Řím - Metalurg Doněck
Bodö Glimt (Nor.) - Besiktas Istanbul
FC Shelbourne (Ir.) - Olympique Lille
Hearts of Midlothian (Skot.) - Sporting Braga (Portug.)
Austria Vídeň - Legia Varšava
Dukla Banská Bystrica - Benfica Lisabon
Partizan Bělehrad - Dinamo Bukurešť
AC Parma - NK Maribor (Slovin.)
Real Zaragoza - Sigma Olomouc
Sporting Lisabon - Rapid Vídeň
Newcastle United - Hapoel Bnei Sachnin (Izr.)
Steaua Bukurešť - CSKA Sofie
Wisla Krakov - Dinamo Tbilisi
FC Utrecht - Djurgaardens IF (Švéd.)
FC Milwall (Angl.) - Ferencváros Budapešť
Schalke 04 - Metalurgs Liepajas (Lot.)
Maccabi Haifa - Dněpr Dněpropetrovsk (Ukr.)
Těrek Groznyj (Rus.) - FC Basilej
Odd Grenland (Nor.) - Feyenoord Rotterdam
AB Aalborg (Dán.) - AJ Auxerre
FC Sevilla - Nacional Madeira (Portug.)
HIT Nova Gorica (Slovin.) - AEK Atény
Standard Lutych - VfL Bochum
Crvena Zvezda Bělehrad - Zenit Petrohrad
Trabzonspor (Tur.) - Athletic Bilbao
Dósza Ujpešť (Maď.) - VfB Stuttgart
Maccabi Petach Tikva (Izr.) - SC Heerenveen (Niz.)
Panionios Atény - Udinese Calcio
Levski Sofia - FC Beveren (Belg.)
Dinamo Záhřeb - IF Elfsborg (Švéd.)
FH Hafnarfjördur (Isl.) - Alemania Cáchy (Něm.)
FC Middlesbrough - Baník Ostrava
FC Bruggy - FC Chateauroux (Fr.)
PAOK Soluň - AZ Alkmaar (Niz.)
FK Ventspils (Lot.) - Amica Wronki (Pol.)
FC Sochaux - Viking Stabaek (Nor.)
SC Egaleo (Řec.) - Genclerbirligi Ankara
Glasgow Rangers - Marítimo Funchal (Portug.)
FC Villarreal - Hammarby IF (Švéd.)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme