Baník se stal posledním pohárovým semifinalistou

Fotbalisté Baníku Ostrava rozdrtili ve čtvrtfinále Poháru ČMFS Slavii Praha 5:1 a po Slovácku, Plzni a Liberci se stali posledním účastníkem semifinále, které bude rozlosováno ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

FC Baník Ostrava

FC Baník Ostrava | Foto: Jan Rosenauer

Baník znemožnil soupeře přímočarým fotbalem a jednoduchou kombinací. Slavia rychle prohrávala 0:2 a ve snaze o zvrat si pak ještě sama přitížila vlastními chybami, které excelující soupeř ztrestal dalšími brankami. Baník vylovil ze svého archivu výkon, jaké na podzim loňské sezony plnily Bazaly při památném tažení za mistrovským titulem. Slavia od začátku prakticky v ničem nestačila. Převaha Baníku byla vyjádřena už po deseti minutách. Zatímco Magera po ideálním Žůrkově centru hlavičkou ještě netrefil, vzápětí se do Čížkova trestného kopu vložila blonďatá hlava stopera Klimpla a premiérový gól slovenského reprezentanta na ostravském angažmá dal Baníku vedení. Vynikající Cigánek si navzdory netradičnímu místu uprostřed zálohy debut v základní sestavě osladil ve 25. minutě, když ve středu hřiště založil akci a po zpětné příhře Pospěcha z druhé vlny bez přípravy sám razantně z hranice pokutového území přinutil Kozáčika ke druhé kapitulaci.

Šéf slávistické střídačky Jarolím se kormidlem utkání pokusil otočit poločasovým nasazením útočníků Vlčka s Fořtem, ale sázka na totální ofenzivu shořela už v zárodku. Domácí náhradník Metelka, který v půli přišel za mizerného Žůrka, se hned po několika sekundách dostal za záda hostujících obránců a snadno podstřelil Kozáčika. Ostrava s neuvěřitelnou lehkostí dále koncertovala, nadýchaný Pospěchův centr Bystroň hlavou umístil mimo Kozáčikův dosah do levého horního růžku.

Pražané se zmátořili po hodině hry, Fořtův volej však Vašek reflexivně vytáhl na břevno. Hostující útočník si přece spravil náladu, když v 67. minutě nachytal gólmana Baníku z 20 metrů ranou pod horní tyč. Jenže Slavia si hrubkami v obraně nepřestávala koledovat o malér. Kozáčikův kiks unikl trestu a Metelka lobem napnul jen vnější síť, ale důrazný Pospěch záhy obral o míč ve velkém vápně Bejbla, vynutil si jeho faul a Magera z penalty přidal pátý gól. Baník se pak smířil s držením míče a užil si postup do semifinále, jímž se o krok přiblížil svému cíli v podobě účasti v některém z evropských pohárů.

Výsledek:

Baník Ostrava - Slavia Praha 5:1 (2:0)
Branky: 10. Klimpl, 25. Cigánek, 46. Metelka, 51. Bystroň, 72. Magera z pen. - 67. Fořt. Rozhodčí: Šedivý - Holub, Hojsík. ŽK: Látal - Bejbl. Diváci: 5192.

Sestavy: Ostrava: Vašek - Látal, Besta, Klimpl, Čížek - Pospěch, Cigánek, Bystroň, Tomašák (74. Slončík) - Magera (80. Drozd), Žůrek (46. Metelka). Trenér: Jarabinský; Slavia: Kozáčik - Došek (46. Vlček), Holeňák, Latka, Zbončák - Švec, Gedeon, Bejbl, Rychlík (46. Fořt) - Kuka, Koloušek (62. Sedláček). Trenér: Jarolím.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme