Barcelona vyhrála Ligu mistrů

Fotbalisté Barcelony vyhráli Ligu mistrů. Ve finále na Olympijském stadionu v Římě porazili obhájce Manchester United 2:0. Španělský klub se z triumfu v prestižní soutěži raduje po třech letech, United naopak propásli možnost stát se prvním celkem v novodobé historii soutěže, který by dokázal triumf obhájit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

fotbalisté Barcelony oslavují gól proti Manchesteru

fotbalisté Barcelony oslavují gól proti Manchesteru | Zdroj: ČTK

Úvod zápasu patřil Manchesteru. Už ve druhé minutě se z přímého volného kopu představil zaplněnému Olympijskému stadionu v Římě Ronaldo. Jeho střelu ze 32 metrů gólman Valdéz neudržel a dorážku Rooneyho zblokovala obrana Barcelony na roh. Manchester šance povzbudila a do deváté minuty nasbírali zástupci Premier ligue pět přímých střel na branku svého soka.

V 10. minutě však Barcelona ukázala instinkt zabijáka. Iniesta zatáhl míč k pokutovému území soupeře, vyslal kolmici na Samuela E´toa, ten si pohrál s obranou Manchesteru a první střelou na Van der Saara otevřel finálový gólový účet.

Manchester si vytvořil proti španělskému týmu územní převahu a tlačil se do šancí. Nejzaměstnanějším mužem byl v těchto chvílích brankář Valdéz. O jeho zvýšenou aktivitu se staral zejména Ronaldo, který pálil pravou, levou a dokonce i hlavou.

Barcelona kontrovala rychlými průniky a ač byla co do počtu střel na branku horší Manchesteru, byl každý její atak velmi nebezpečný. Navíc s blížícím se koncem prvního poločasu převzal katalánský celek i iniciativu a častěji držel míč na svých kopačkách. Žádná ze střel se však v úvodních 45. minutách do sítě nedostala.

Tam kde skončil scénář prvního dějství, tam začalo i druhé. Barcelona měla častěji míč na kopačkách a šance Henryho, E´toa či Messiho volaly po zvýraznění náskoku. Ve 52.minutě zastavil Tevez pronikajícího Iniestu metr před středem pokutového území Manchesteru a z následného přímého kopu trefil Xavi levou tyč Van der Saarovy branky.

Zvonění tyče jako by probudilo anglický tým, který se na delší čas usadil na polovině soupeře. Aktivní byl zejména Rooney s nově příchozím Benatovem. Jenže Španělé dál hrozili rychlými protiútoky. Při jednom z nich v 70. minutě poslal do šestnáctky United centr Xavi a Messi jej s naprostým přehledem uklidil hlavou za záda Van der Saara.

Manchester mohl okamžitě korigovat nepříznivý vývoj střetnutí. Po Giggsově střele se tlačil k dorážce Ronaldo, ale dostal se příliš blízko Valdézovi. K dalším šancím už Barcelona svého soupeře nepustila. Naopak sama mohla ještě zvýraznit své vedení, když se po kombinaci Iniesty, Messiho, E´toa a Xavi zjevil před Van der Saarem Puyol. Ten však dobře vyběhnuvšího gólmana nepřekonal.

Barcelona tak získala po letech 1992, 2004 potřetí pohár pro vítěze Ligy mistrů. V letošní sezóně navíc dokráčela k zisku třetího triumfu. Po vítězství v domácí lize i poháru, přidala nejcennější evropský pohár. Stala se po Celtiku, Ajaxu Amsterodam, PSV Eidhoven a Manchesteru United terpve pátým celkem historie, kterému se to podařilo.

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)

Branky: 10. Eto'o, 70. Messi. Rozhodčí: Busacca - Arnet, Buragina (všichni Švýc.). ŽK: Piqué - Ronaldo, Scholes, Vidič. Diváci: 67.000 (vyprodáno).

FC Barcelona: Valdés - Puyol, Yaya Touré, Piqué, Sylvinho - Xavi, Busquets, Iniesta (90+2. Pedro Rodriguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. Keita). Trenér: Guardiola.

Manchester United: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Anderson (46. Tevéz), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Pak Či-song (66. Berbatov), Ronaldo - Rooney. Trenér: Ferguson.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme