Basketbalisté podlehli Izraeli, na ME nejedou

Čeští basketbalisté se loučí s vidinou postupu na mistrovství Evropy. Ani ve druhém a závěrečném utkání dodatečné kvalifikace totiž nedokázali svěřenci trenéra Ježdíka zvítězit - Izraeli podlehli v Novém Sadu 78:83, přestože v prvním poločasu vedli už o 17 bodů. Nejlepším střelcem našeho týmu byl patnáctibodový Pavel Miloš. O poslední volné místo na turnaji se tak v úterý v přímé bitvě popere právě Izrael s Maďarskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

basketbal

basketbal | Foto: Atlanta Hawks

Češi před zápasem věděli, že k uchování postupové naděje musejí nad Izraelem zvítězit nejméně pětibodovým rozdílem, právě o tolik totiž v neděli prohráli s Maďarskem. A zápas měli rozehraný výtečně: od první čtvrtiny si udržovali mírný náskok a v úvodu se mohli spolehnout znovu na kanonýra Luboše Bartoně, který se po nedělním trápení s Maďarskem dnes v první desetiminutovce připomněl třinácti nastřílenými body. Ježdíkovu týmu se znamenitě vyvedl hlavně vstup do druhé čtvrtiny. Welsch se Starostou zvýšili už na 34:21 a když se k nim vzápětí přidali obávaní trojkaři Miloš s Votroubkem, vedli čeští reprezentanti v 16. minutě už 43:26.

Ani hrozivé sedmnáctibodové manko ale odpor Izraelců nezlomilo. České mužstvo po střeleckých hodech totiž před poločasem v nejméně vhodnou dobu zastihla herní krize a soupeř se dokázal senzačně vrátit do utkání. Češi přes čtyři minuty nedali koš, v útoku kupili chybu na chybu a soupeř se hlavně díky Bernsteinovi a Šelefovi dotáhl před poločasem na tříbodový rozdíl. V urputné bitvě český tým dokázal držet těsný náskok jen do 29. minuty, pak se poprvé od první čtvrtiny dostal do vedení soupeř a začala přetahovaná o vedení. V závěrečném dějství Češi ještě po Whitfieldově příspěvku žili v naději a vedli 73:69, ale následná devítibodová šňůra soupeře odpor českého mužstva definitivně zlomila.

ČR - Izrael 78:83 (26:21, 45:42, 60:58).

Nejvíce bodů: Miloš 15, Bartoň 13, Welsch a Benda po 10, Whitfield a Sokolovský po 9, Votroubek a Starosta po 6 - Burstein 16, Hagag 15, Green a Šelef 11.
Rozhodčí: Chaves (Arg.), Ochrimenko (Rus.), Keseratar (Tur.).
Fauly: 33:24. Pět chyb: Křemen a Czudek (oba ČR).
Trestné hody: 21/15 - 45/29. Trojky: 7:6.
Diváci: 100.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme