Basketbalistky Brna jsou ve finále Evropské ligy

Až na pátý pokus se basketbalistkám Gambrinusu Brno povedlo postoupit do finále Evropské ligy. Desetinásobné české šampionky dnes v ruské Samaře porazily maďarský tým MiZo Pécs 71:61 a v neděli se o cennou trofej utkají s vítězem druhého semifinále, domácím celkem Samary.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zase pod košem

zase pod košem | Foto: BK Žabiny

Na obou týmech byla v úvodu patrná nervozita, která se odrážela v častých nepřesnostech. Maďarky si osm minut držely dvou až tříbodový náskok, který stačil český tým korigovat. Basketbalistky Pécse se pokoušely prorazit obranu Brna důslednou hrou přes podkošové hráčky, naopak trenér Jan Bobrovský vsadil na průniky pod koš, které soupeřky zastavovaly pouze za cenu faulů.

V úvodu se příliš nedařilo rozehrávačkám Machové a Potové, na rozehrávku byla tedy poslána Žirková. Český tým změnil taktiku a zkoušel se prosazovat více v podkošovém prostoru, do kterého nabíhaly nejen pivotky, ale z křídla i Veselá. Zápas byl dlouho vyrovnaný, teprve v závěru poločasu se Brnu podařilo získat po střelách McWilliamsové, Kováčové a trojce Vítečkové náskok 36:30.

Díky zlepšení hry v obraně po změně stran vybojovaly české hráčky několik míčů, ovšem o sedmibodový náskok je připravila dvěma trojkami hbitá maďarská rozehrávačka Iványiová a pivotka Vilipičová, kterou zastavovaly Brňanky většinou pouze po faulech. Maďarky vynikaly takřka neomylnou střelbou trestných hodů. Minutu před koncem třetí čtvrtiny se podařilo Pécsi vyrovnat na 50:50. V závěru třetí čtvrtiny se blýskla dvěma koši za tři body Potová, jejíž zásluhou mělo Brno po půlhodině hry náskok 53:52.

V závěrečné čtvrtině podržela české mistryně McWilliamsová, která na sebe vzala odpovědnost při zakončení. Brňanky získaly pět minut před koncem náskok 64:56. Basketbalistky Pécse postupně hodně znervózněly a ztrácely míče v rozehrávce i při střelbě. V posledních čtyřech minutách už zcela rezignovaly a Brňanky se mohly začít radovat z největšího úspěchu ve dvanáctileté historii klubu.

<!-- Utkání pro Radiožurnál zhodnotila pivotka Iva Večeřová: "Hlavně jsme měly perfektní obranu, velmi dobře nám zahrály i hráčky z lavičky.Zároveň bych řekla, že se Pécsi nedařila jejich obvyklá střelba. Je to perfektní pocit, vždycky jsme přijely na Final Four a v prvním zápase prohrály, což pro nás bylo ubíjející. Myslím, že toto vítězství by nám mohlo dodat více síly a třeba bychom mohly dojít až k titulu," věří Iva Večeřová. V nedělním finále Brňanky narazí na domácí Samaru. <quote>Výsledky semifinále:<quote> -->

Gambrinus Brno - MiZo Pécs 71:61 Nejvíce bodů: McWilliamsová 25, Potová 14, Machová 8, Veselá 7 - Vilipičová 22, Iványiová 14, Dapová a Béresová po 7. Rozhodčí: Drabikovskij (Ukr.), Mattioti (It.). Fauly: 16:17. Trestné hody: 16/12 - 16/14. Trojky: 9:7. Diváci: 800. Nejlepší hráčka: McWilliamsová.

VBM Samara - Lietuvos Vilnius 66:58 ( Nejvíce bodů: Artěšinová 17, Stěpanovová 10, Lawsonová 9 - Douglasová 17, Baranauskaiteová 14, Streimikyteová 12. Rozhodčí: Shtriks (Izr.), Keserater (Tur.). Fauly: 17:16. Trestné hody: 14/10 - 13/11. Trojky: 4:3. Diváci: 2000. Nejlepší hráčka: Artěšinová.

Adam Pražák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme