Belgičané nenašli na domácím MS přemožitele

Mario de Clercq získal na domácí půdě v Zolderu titul cyklokrosového mistra světa. Druhý skončil jeho krajan Vannoppen a třetí další Belgičan Sven Nijs. Nejlepší z našich, Kamil Ausbuher, dojel jedenáctý. Poprvé na šampionátu stoupala po závodě žen na nejvyšší stožár jiná něž německá vlajka. Vítězku úvodních dvou mistrovství Hanku Kupfernagelovou zdolala Laurence Leboucherová z Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Trunschka

Tomáš Trunschka | Zdroj: ČTK

Kolem 45 tisíc diváků přišlo na autodrom v Zolderu povzbudit belgické jezdce a ti je nezklamali. Do závodu odstartovalo 64 terénářů z dvaceti zemí, ale všichni si museli od začátku připadat víceméně jako komparsisté skvělých Belgičanů. Start se příliš nepodařil Jiřímu Pospíšilovi, jenž se navíc po nájezdu do terénu ocitl s Václavem Ježkem v pádu a bylo po nadějích. Ausbuher se usadil na sedmé pozici v obklíčení kompletní šestice domácích jezdců, čtyř Nizozemců a Arnoulda z Francie. Udávat tempo začal okamžitě De Clercq, za ním se seřadili obhájce zlata Vervecken, Vannoppen a ve druhém kole se na ně hned dotáhl vítěz Světového poháru Nijs. Jejich tempo bylo doslova vražedné a ostatní jezdci nebyli schopni se jich udržet. S odstupem jezdila trojice Nizozemců Groenendaal, De Vos a De Knegt, Arnould a Ausbuher. Při nájezdu do čtvrtého okruhu zaváhali De Vos s De Knegtem, ale doplatil na to Ausbuher, který byl příliš rychlý a přepadl přes ně do plůtku vytyčujícího trať. V čele se bojovalo na ostří nože. Poté co se domácí jezdci zbavili svých konkurentů, rozdali si to mezi sebou. První vypadl z boje o medaile Vervecken, kterému dvakrát spadl řetěz. I když dokázal ztrátu zlikvidovat, další technický zádrhel už neustál a ze závodu odstoupil. V sedmém z devíti kol unikli Nijs a De Clercq třetímu Vannoppenovi a zdálo se, že se utkají o zlato.

Třiatřicet žen absolvovalo pět tříkilometrových okruhů. Od začátku se v čele usadila Kupfernagelová, ale hned za ní se držela Van den Brandová, tedy dvojice, která v průběhu sezóny spolu bojovala prakticky ve všech závodech o vítězství. Záhy se na ně však dotáhla specialistka na horská kola, loňská evropská šampiónka v cross country Leboucherová. Ve čtvrtém okruhu měla Němka s Van den Brandovou malou kolizi, Leboucherová získala bleskově malý náskok a dojela si bezpečně pro triumf. Na dvojici pronásledovatelek se naopak dotáhla další bikerka, mistryně světa Američanka Dunlapová. Ve spurtu této trojice Kupfernagelová uplatnila svoji silniční průpravu a uhájila alespoň stříbro. České reprezentantky v závodu nestartovaly.

Výsledky: 1. De Clercq 1:01:11, 2. Vannoppen -3, 3. Nijs (všichni Bel.) -6, 4. Groenendaal -10, 5. De Knegt (oba Niz.) -14, 6. Arnould (Fr.) -21, 7. De Vos (Niz.) -22, 8. Wellens -26, 9. Berden (oba Bel.) -1:19, 10. Frischknecht (Švýc.) -1:38, 11. Ausbuher (ČR) - 1:57, ...18. Glajza (SR) -3:25, 24. Ježek -3:38, 32. Tichý -4:17, 40. Pospíšil (všichni ČR) -5:10, 46. Metlička -6:08, 49. Medveď (oba SR) nedokončil.

1. Leboucherová (Fr.) 39:06, 2. Kupfernagelová (Něm.), 3. Van den Brandová (Niz.), 4. Dunlapová všechny -1:04, 5. Grandeová (obě USA) -1:41, 6. Nobusová (Bel.), 7. Hormesová-Ravenstijnová (Niz.), 8. Hollmannová (Něm.) obě -2:00, 9. Quintensová (Bel.) - 2:05, 10. D'Aluisiová (USA) -2:12.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme