Berdych vyřadil na US Open Južného a je v osmifinále

Tenista Tomáš Berdych postoupil do osmifinále grandslamového turnaje US Open v New Yorku. Osmnáctiletý mladík, který na olympijském turnaji v Aténách nečekaně došel až do čtvrtfinále, ve třetím kole vyřadil Rusa Michaila Južného v pěti setech a připsal si v krátké době další velký úspěch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Foto: Michal Doležal

Južnyj, který o kolo dříve porazil osmého nasazeného Argentince Davida Nalbandiana, sice vyhrál úvodní set 6:2, pak ale nadlouho převzal iniciativu jeho soupeř. Berdych méně chyboval a v dalších sadách zvítězil 6:1, 6:3. Ve čtvrtém dějství však za stavu 4:4 ztratil servis a Južnyj už nabídnutou šanci nepustil. I po tomto zaváhání však Berdych zvládl rozhodující pátý set ve velkém stylu. Na 2:0 zvýšil při soupeřově podání čistou hrou a další brejk přidal za stavu 4:1. Dvaadvacetiletý ruský protivník se už na odpor nevzmohl.

Na posledním grandslamovém turnaji sezony tak Berdych zůstal posledním Čechem ve dvouhrách. Před ním v třetím kole neuspěli Jiří Novák ani Michal Tabara. Berdych dosud na grandslamu došel nejdále do druhého kola. O postup do čtvrtfinále se 96. hráč pořadí ATP Champions Race utká s šestadvacetiletým Němcem Tommym Haasem. Ten se v tomto roce velkolepě vrátil na okruh po šestnáctiměsíční pauze, způsobené operací ramena.

Krátce po sobě opustili mužskou dvouhru dva Rakušané. Stefan Koubek uhrál proti Švédu Joachimu Johanssonovi jeden set, zato Alexander Peya byl proti Tommymu Robredovi ze Španělska zcela bez šancí.

Serena Williamsová postoupila do čtvrtfinále. Třetí nasazená Američanka přehrála ve čtvrtém kole Patty Schnyderovou ze Švýcarska 6:4 a 6:2. V závěru utkání sice Williamsová nevyužila dva mečboly, pak ale zápas zakončila dvěma esy za sebou.

David Rikl s Indem Leanderem Paesem vyřadili v třetím kole čtyřhry nejvýše nasazený pár. Švéda Jonase Björkmana s Australanem Toddem Woodbridgem porazili ve třech setech, i když po hladce prohraném úvodním dějství to na žádné překvapení nevypadalo. Na předchozím grandslamovém turnaji přitom Björkman s Woodbridgem potvrdili roli největších favoritů a získali třetí wimbledonský titul za sebou.

Výsledky:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo: Berdych (ČR) - Južnyj (Rus.) 2:6, 6:1, 6:3, 4:6, 6:1, Roddick (2-USA) - Caňas (29-Arg.) 6:1, 6:3, 6:3, Llodra (Fr.) - Melzer (Rak.) 6:3, 6:2, 7:5, Robredo (18-Šp.) - Peya (Rak.) 6:3, 6:3, 6:2, J. Johansson (28-Švéd.) - Koubek (Rak.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:1), 6:1, 6:3, Haas (Něm.) - Mello (Braz.) 6:2, 6:3, 7:5

Čtyřhra - 3. kolo: Paes, Rikl (13-Indie/ČR) - Björkman, Woodbridge (1- Švéd./Austr.) 2:6, 7:5, 6:4

Junioři - 1. kolo: Škugor (Chorv.) - Lojda (ČR) 6:2, 6:4

Ženy:

Dvouhra - 4. kolo: S. Williamsová (3-USA) - Schnyderová (15-Švýc.) 6:4, 6:2, Dementěvová (6-Rus.) - Zvonarevová (10-Rus.) 1:6, 6:4, 6:3

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme