Berlínský půlmaraton přilákal na start tisíce vytrvalců

Berlínem už po 24. proběhl tradiční půlmaratón. 21 097,5 kilometru tratě, která vedla atraktivní částí centra německé metropole, se stalo výzvou pro vrcholové i rekreační sportovce a první prověrkou jejich kondice po zimní přestávce. Na trať berlínského Halbmarathonu se vydal, ovšem jen s mikrofonem, i zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

berlínský půlmaraton

berlínský půlmaraton | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Pořadatelé se také letos přesvědčili, že zájem o pohyb neutuchá. 17 tisíc účastníků ze 62 zemí světa je toho pádným důkazem. Perfektní organizace pamatovala na vše, od pojízdných šaten, přes mobilní, i když neustále přetížené toalety, až po údernou hudbu na startu. Tady se sešli veteráni závodu i úplní nováčci, jakým byl i tento čtyřicetiletý Holanďan, který byl v poklusu také poté, co protnul jako jeden z posledních cílovou pásku, prý aby se stačil včas vrátit domů.

Také většina ostatních závodníků přišla kvůli radosti z pohybu a s pořadím v cíli si hlavu nelámala: "Čas není vůbec rozhodující, hlavní je proběhnout celou trasu a pak ta radost ze závodu. Když se umístním ve druhé padesátce, bude to skvělé."

Kromě běžců se letošního půlmaratonu účastnili i in-line bruslaři, vozíčkáři a chodci. Na kategorii nezáleželo. "V minulém roce jsem také běžela," potvrzuje šestiletá Kristina, která letos čekala se školními kamarády na rodiče v cíli.

Navzdory tomu nechybí berlínskému vytrvalostnímu závodu ani špičkové sportovní výkony. Letos opět dominovali Keňané, v mužích obsadili všechny tři stupně vítězů. Paul Kirui časem 60:42 ale nepřekonal rekord tratě z roku 2001 Španěla Fabiana Roncera, který zvládl poloviční maratonskou trať časem pod jednu hodinu. Radost z vítězství neskrývala ale oprávněně další africká závodnice Joyce Chepchumba, která zvítězila po čtvrté za sebou.

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme