Běžci by to s pitím neměli přehánět

Nová vědecká studie potvrdila, že běžci by to neměli přehánět s příjmem tekutin. Studie publikovaná v New England Journal of Medicine vychází z výsledků výzkumu, kterého se zúčastnili běžci Bostonského maratonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

berlínský půlmaraton

berlínský půlmaraton | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Po letech, kdy se sportovcům doporučovalo, aby při výkonech pili, co to jde, aby se vyhnuli dehydrataci, lékaři nyní varují, že nepřiměřené množství tekutin s sebou nese zdravotní rizika. Moc vody během sportu může uškodit více než nedostatek tekutin.

List New York Times varuje běžce, že přemíra tekutin při maratonu, triatlonu nebo při náročných pochodech může vést k nedostatku živin. Nedoporučují tedy pít moc vody nebo sportovních drinků, které mohou způsobit abnormálně nízkou hladinu sodíku v krvi.

Do výzkumu se při Bostonském maratonu v roce 2002 zapojilo 488 běžců, 13 mělo z přemíry tekutin nedostatek živin a 3 na tom byli tak špatně, že mohli zemřít. Běžci, kteří to s příjmem tekutin přehnali, byli také v cíli až o několik hodin později.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme