Biatlonista Berger získal v husté vánici zlato

Norský biatlonista Lars Berger získal překvapivě titul mistra světa v klasickém lyžování v závodu na patnáct kilometrů volnou technikou v Sapporu. Průběh závodu významně ovlivnila náhlá změna počasí a husté sněžení, výrazně lepší podmínky tak měli běžci s nižšími startovními čísly. Stříbro vybojoval senzačně Bělorus Karnějenko a bronz vedoucí muž Světového poháru Tobias Angerer z Německa. Martin Koukal skončil třicátý, Jiří Magál třiatřicátý a Milan Šperl obsadil 48. místo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lars Berger

Lars Berger | Zdroj: ČTK

Berger porazil Karnějenka o více než půl minuty. Devatenáctiletý Karnějenko nikdy nestartoval ve Světovém poháru a jeho nejlepším výsledkem dosud bylo šestnácté místo na loňském juniorském mistrovství světa.

Všechny favority zásadně zpomalila zhruba půlhodinová sněhová přeháňka v polovině závodu. V závěrečném finiši se probil k medaili pouze Angerer, pátý skončil jeho krajan Axel Teichmann, vítěz sobotního skiatlonu, na šesté místo se protrápil Rus Alexander Legkov.

Lukáš Bauer závod vynechal, protože se rozhodl šetřit síly na štafetu a závěrečný maraton, nejel nakonec ani nemocný bronzový medailista ze sprintu dvojic Dušan Kožíšek. Oba nemuseli litovat, vyhnuli se alespoň trápení na čerstvém sněhu, který na tvrdý a rychlý podklad začal padat půl hodiny po startu. Favorité na prvním mezičasu proto nepromluvili ani do první pětadvacítky.

Změna podmínek se projevila natolik, že obhájce titulu Ital Pietro Piller Cottrer byl v této fázi devětadvacátý, nejlepší z okruhu favoritů. Angerer figuroval na začátku padesátky, mistr světa z Val di Fiemme Němec Teichmann dokonce uzavíral stovku. Změnu počasí nejvíce odnesli právě lyžaři na konci startovního listiny. Z Čechů si v úvodu nejlépe vedl Šperl, ale jen díky brzkému výběhu do závodu.

V polovině závodu sněžení zesláblo a favorité se postupně posouvali dopředu, ale jejich ztráta na vedoucího Bergera byla vinou vánice už příliš velká. Před Šperla se dostali Koukal s Magálem, ale oba měli na první pozici v tu chvíli manko téměř dvě minuty.

Sníh nakonec přestal padat. Angerer se stále posouval vpřed, ale nakonec se musel spokojit s bronzem. Piller Cottrer nakonec obsadil desáté místo. Také o druhý nejlepší norský výsledek se postaral biatlonista. Šestnáctý doběhl Ole Einar Björndalen, za kterým skončil specialista Frode Estil. Většina adeptů na přední pozice se musela spokojit s umístěním kolem dvacítky.

Výsledky - 15 km volnou technikou:

1. Berger (Nor.) 35:50,0, 2. Karnějenko (Běl.) -35,8, 3. Angerer (Něm.) -52,4, 4. Eder (Rak.) -58,3, 5. Teichmann (Něm.) -1:14,6, 6. Legkov (Rus.) -1:16,4, 7. Göring (Něm.) -1:17,9, 8. Olsson -1:19,3, 9. Hellner (oba Švéd.) -1:23,0, 10. Piller Cottrer (It.) -1:24,3 ... 30. Koukal -2:27,5, 33. Magál -2:37,2, 48. Šperl -3:03,3

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme