Biatlonisté skončili ve štafetě šestí, půl minuty od bronzu

Čeští biatlonisté vybojovali ve štafetě na 4x7,5 kilometru na olympijských hrách solidní šesté místo. Čtveřice Ondřej Moravec, Zdeněk Vítek, Roman Dostál a Michal Šlesingr zaostala za bronzovou medailí o půl minuty. Zlato získali v San Sicariu Němci Ricco Gross, Michael Rösch, Sven Fischer a Michael Greis. Stříbro patří Rusku a bronz Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Vítek

Zdeněk Vítek | Zdroj: ČTK

Němci vyhráli na olympiádě štafetový závod již počtvrté, jen před čtyřmi lety v Salt Lake City je z trůnu sesadili Norové v čele s neporazitelným Olem Einarem Björndalenem. Dnes je na druhém úseku vytáhl do čela Rösch. Druzí skončili Rusové, třetí místo vybojoval pro Francii Raphael Poirée, přestože mu při finiši se Švédem Carlem Johanem Bergmanem v posledních metrech uklouzla lyže.

Česká štafeta nastoupila s černou páskou na počest tragicky zesnulé juniorky Terezy Hlavsové. Závod rozběhl Moravec a po jednom dobíjení předával jako druhý za nečekanými lídry Američany a Němci.

Vítek svou první položku vleže zvládl čistě, držel se výborného běžce Rösche a před druhou střelbou jej předjel. Němec však bleskově zakryl všechny své terče, zatímco Vítkovi nepomohly ani tři náhradní náboje a musel na trestné kolo. Ztratil tak průběžné krátkodobé vedení i kontakt s nejlepšími.

Vítek se propadl na šesté místo a Dostálovi předal s minutovým mankem na vedoucí Němce. Při střelbě vleže nejzkušenější z českých biatlonistů jednou dobíjel, vestoje pak dokonce třikrát, ale výborným během ztrátu na čelo závodu stáhl. Fischer i s jedním trestným kolem udržel vedení, za ním se seřadili Rusové, Francouzi a Švédové.

Dostál se postupně propracoval na páté místo a na bronz ztrácel necelých devět sekund. Jenže finišman Šlesingr sice první položku zvládl bez chyby, ale vestoje spotřeboval všechny náhradní náboje a dostal se před něj ještě fenomenální Björndalen. I když s ním Šlesingr bojoval do posledních metrů, historické páté místo českých reprezentantů z minulých ZOH jen těsně nezopakoval.

Němci z dosavadních sedmi biatlonových závodů v San Sicariu vytěžili čtvrté zlato a upevnili si vedení v medailovém pořadí zemí na XX. hrách. Gross s Fischerem se navíc s čtyřmi prvenstvími stali nejúspěšnějšími Němci v historii zimních olympiád.

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Německo (Gross, Rösch, Fischer, Greis) 1:21:51,5 (1 tr. kolo), 2. Rusko (Čerezov, Čepikov, Rostovcev, Kruglov) -20,9 (0), 3. Francie (Robert, Defrasne, Cannard, Poirée) -43,6 (0), 4. Švédsko -43,6 (0), 5. Norsko -1:12,1 (2), 6. ČR (Moravec, Vítek, Dostál, Šlesingr) -1:12,5 (1), 7. Ukrajina -1:48,9 (1), 8. Itálie -1:49,4 (2), 9. USA - 2:31,9 (1), 10. Slovinsko -3:09,9 (1)

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme