Boj o tituly na mistrovství světa v cyklistice zastiňuje dopingová aféra

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara obhájil na světovém šampionátu ve Stuttgartu titul v časovce. Naši bohužel neuspěli. František Raboň obsadil 50. místo a Stanislav Kozubek skončil o tři místa za ním. Boj o světové tituly ale zatím ve Stuttgartu zcela překrývají dopingová podezření a s nimi spojené právní kličky. Němečtí pořadatelé se za každou cenu snaží dosáhnout toho, aby se na start závodu jednotlivců nesměli postavit dva italští spolufavorité - obhájce titulu Paolo Bettini a Danilo di Luca. Světová cyklistická federace ale s tvrdým postupem proti oběma jezdcům nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fabian Cancellara se raduje z vítězství

Fabian Cancellara se raduje z vítězství | Zdroj: ČTK

Paolo Bettini má podle stuttgartských organizátorů hned dva škraloupy. Jednak nepodepsal takzvanou antidopingovou chartu a navíc čelí podezření, že německému cyklistovi Patriku Sinkewitzovi obstaral zakázanou látku "Testogel." Vítěze letošního Gira di Lucu pak italské státní zastupitelství vyšetřuje přímo pro podezření z dopingu.

Šéfka organizačního výboru šampionátu podala u zemského soudu ve Stuttgartu návrh na předběžné opatření, které by oběma Italům účast na mistrovství znemožnilo.

Proti tomuto kroku se ale postavil šéf Mezinárodní cyklistické federace Pat McQuaid, který se domnívá, že z právního hlediska nelze Bettinimu start zakázat. Pořadatelé mezitím odňali akreditaci místopředsedovi Německého cyklistického svazu Sprengerovi, který měl u stáje Nürnberger zřídit černý fond na nákup zakázaných látek.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme