Boonen na Tour překvapivě nevítězí, ale vede

Belgičan Tom Boonen ujel na cyklistické Tour de France už 432 kilometry ve žlutém dresu celkového lídra a zítra ho čeká dalších 189. To se od něj nečekalo, byť je úřadující mistr světa. Podle prognóz měl naopak suverénně vyhrávat jednotlivé etapy, ale zatím byl nejlépe druhý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Boonen

Tom Boonen | Zdroj: ČTK

Tom Boonen dnes kupodivu nepřišel na tiskovou konferenci ve žlutém dresu lídra Tour, ale v duhovém, jaký náleží úřadujícímu mistru světa. Že by chtěl dát najevo nespokojenost se svým dnešním výkonem ve spurtu? Možná na to něco bude. Prohru s Oscarem Freirem a zdůvodnil následovně: "Udělal jsem chybu na posledních třech stech metrech, ale byla to jenom moje chyba, nikoho z mých spolujezdců z týmu. Myslím, že jsem byl moc nervózní.

A když už je řeč o dvou výjimečných dresech, je pro Toma Boonena náročnější jet ve výrazně žlutém oblečku celkového lídra Tour než v bílém s pruhy světového šampióna? "Teď je to pro mě těžší, protože jsem nepředpokládal, že ho obléknu. Je to něco, na co hodně nadřu. A nejsem typ závodníka, který by měl jet na Tour ve žlutém. Takže jsem velmi hrdý na to, čeho jsme s týmem v posledních pár dnech dosáhli. A stojí to hodně sil. Ale jsem také blízko zelenému dresu, i když mám žlutý. Někdo mi říkal, že naposled jel ve žlutém jako mistr světa někdy v 90. roce Greg Lemond a předtím Bernard Hinault. Takže to moc chlapíků nebylo. Jsem na to hrdý," doplňuje Tom Boonen.

Letošní Tour de France je úplně jiná od předchozích sedmi ročníků. Nejen tím, že ji po letech nejede Lance Armstrong, ale i proto, že řada favoritů do ní ani nemohla odstartovat. Ale to, že by byla nějak extra jednodušší, si Tom Boonen nemyslí: "Každý rok je úplně jiný a nejen kvůli jezdcům. První tři čtyři dny bylo taky hodně hodně hodně velké vedro. Taky proto se jelo nejdřív docela pomalu. Hodně pod kontrolou byly starty, a to bylo asi tak všechno. Závěry byly rychlejší a mnohem nervóznější. A třeba v závěru ve Valkenburgu nebo dnes to rozhodně nebylo snadné. Hodně kluků se ani nedokázalo zvednout ze sedla. Takže si myslím, že rychlost je docela vysoká."

A možná i s tím souvisí to, proč Tom Boonen není tím suverénním cyklistou, který z kraje sezóny velmi jednoduše vítězil ve spurtech. Vysvětlení? V podstatě prosté: "Tohle není Paříž-Nice. To je ten rozdíl. Je rozdíl sprint jako dnes, nebo na Paříž-Nice s týmem. Tam začnu spurtovat 200 metrů před cílem a bez potíží vyhraju. Ale Tour není tak jednoduchá. Je to stejně rychlé, ale všichni jsou hrozně nervózní. A aby vyhráli, jsou schopní udělat třeba něco hodně nebezpečného. Taky nejsem v klidu. Když do toho jdeš v pohodě, když jsi ve stresu, uděláš chybu, jako jsem udělal dnes. A nevyhraješ. Na Tour se pokaždé může něco stát, ale to je Tour, ne?"

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme