Brabec dostal sto tisíc pokuty a dva roky zákazu činnosti

Dřívější druhý místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Milan Brabec nesmí dva roky působit v žádné fotbalové funkci. Disciplinární komise dnes bývalého činovníka potrestala za zneužití funkce, které vedlo ke korupčnímu chování dalších osob a kterým znevážil fotbalový svaz. Brabec vedle trestu dostal také pokutu ve výši sto tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Brabec

Milan Brabec | Foto: Michal Doležal

Poloviční dobu si na návrat do fotbalu musí počkat také bývalý delegát a dosavadní místopředseda Jihočeského krajského fotbalového svazu Jan Prášil. I on podle komise znevážil jméno svrchovaného orgánu, jeho členů a účastníků soutěží, což mělo za následek negativní obraz fotbalu na veřejnosti. Komise Brabce potrestala na základě policejních odposlechů, z nichž vyplývá, že s bývalým manažerem Viktorie Žižkov Ivanem Horníkem domlouval nasazení rozhodčích na prvoligové zápasy jeho i jiných klubů. Brabec se prý před komisí hájil tím, že sice jednal nestandardně, ale nijak tím prý nepochybil. "Přímo jsem žádný výsledek neovlivnil," hájil se Brabec opakovaně před komisí.

Brabcův případ se měl projednávat již před týdnem, ale kvůli jeho omluvě bylo řízení odročeno. Dnes se dočkal trestu, s kterým nebyl spokojen. Brabec vyzdvihl, že komise nepotvrdila žádné přímé korupční jednání. "Pro mě je podstatné, že názor komise je totožný s názorem policie. Já jsem se korupčního jednání, ani náznaku nedopustil," prohlásil Brabec, který prý teprve zváží, zda se proti verdiktu odvolá.

Károlyi s ním při zdůvodnění trestu souhlasil jen částečně. I podle něho se ale neprokázalo, že by Brabec byl přímým aktérem uplácení, což ale na konečné rozhodnutí žádný vliv nemělo. "Zneužil totiž svoji funkci k tomu, aby k uplácení dojít mohlo. Navíc se tak dopustil v době, kdy měl čtyři vysoké funkce v rámci fotbalového svazu," vyjmenoval po jednání šéf komise důvody pro trest. Až po něm si verdikt vyslechl Prášil, který ho odmítl jakkoli komentovat. Prášil se provinil během telefonických rozhovorů s již dříve potrestaným rozhodčím Václavem Zejdou a také s Horníkem, při nichž se vulgárně vyjadřovali o rozhodčí Dagmar Damkové. Bývalý prvoligový delegát se hájil tím, že má se Zejdou velmi dobré dlouholeté styky a nemohl prý tušit, že je někdo odposlouchává.

Lenka Buriánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme