Brankář Čech slavil s Chelsea druhou výhru v Lize mistrů

Český fotbalový brankář Petr Čech neokusil ani ve druhém utkání Ligy mistrů hořkost porážky v dresu londýnské Chelsea. Jeho tým porazil na Stamford Bridge obhájce trofeje FC Porto 3:1. Druhou výhru v soutěži slaví také Barcelona a oba milánské kluby. Brémy si poradily s Valencií 2:1. Po roce se Liga mistrů vrátila do Trondheimu, tamní Rosenborg vybojoval remízu s Arsenalem. PSV Eindhoven zdolal Panathinaikos a CSKA Moskva pařížský St. Germain.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liga mistrů

Liga mistrů | Foto: UEFA

Dárek v podobě vstřeleného gólu si nadělil ke svým osmadvacátým narozeninám ukrajinský střelec ve službách AC Milán Andrej Ševčenko a pomohl tak k výhře nad Celticem 3:1. Vítězný gól vstřelili domácí až minutu před koncem zásluhou střídajícího Filippa Inzaghiho. Ješttě předtím vyrovnal slovenský obránce Stanislav Varga. Pojistku na druhou výhru AC v soutěži přidal už v nasatevném čase Pirlo.

Druhý milánský klub Inter zvítězil stejným poměrem v Bruselu nad Anderlechtem. Hostům tam zajistil skvělý start teprve devatenáctiletý Nigerijec Martins, který v sestavě nahradil zraněného Vieriho. Adriano a Stankovič pak přidali další branky, Anderlecht se zmohl na odpověď až těsně před koncem, když už bylo všechno jasné. V brance domácích se tentokrát neobjevil český gólman Daniel Zítka.

Jeho kolega Petr Čech se naopak mohl v brance Chelsea radovat z vítězství nad obhájcem trofeje FC Porto. Už v sedmé minutě se trefil ruský záložník ve službách londýnského týmu Smertin. Porto však nehodlalo jen tak snadno složit zbraně, mělo míč mnohem častěji ve své moci a domácí předčilo i ve střelbě. Čech byl zaměstnanějším mužem než Vítor Baia na druhé straně hřiště. Jenže hned po přestávce zaúřadoval Drogba. Hráč z Pobřeží slonoviny, za nějž ruský magnát Abramovič zaplatil v létě Marseille rekordních 35 milionů eur, dal už svůj třetí gól v soutěži. Čecha pak sice překonal Jihoafričan McCarthy, ale domácí stoper Terry rychle obnovil dvoubrankový náskok Chelsea.

Jan Laštůvka v Barceloně v brance Doněcku udržel čisté konto jen do patnácté minuty, než ho překonal Portugalec Deco. V druhém poločase byl český gólman často v ohni, v 64. minutě v nouzi fauloval Ronaldinha a Brazilec mu z penalty nedal šanci. V závěru pak Laštůvku pokořil ještě Kamerunec Eto'o. Tomáš Hübschman sledoval zápas na Nou Campu jen z doněcké lavičky.

Jen necelé dvě minuty svítil na tabuli bezbrankový stav v Brémách. Ke zklamání domácích diváků ho zrušil Vicente z Valencie, který otevřel střelecký účet jak v jarním finále Poháru UEFA, tak i v prvním kole Ligy mistrů proti Anderlechtu. Jenže po změně stran hosté přišli nejdříve o vyloučeného Marchenu a pak i o body. Početní převahu využil už po pěti minutách Klose a střídající Řek Angelos Charisteas si po vítězné brance ve finále mistrovství Evropy připsal další důležitou trefu.

Ani Arsenal v Trondheimu nadějný náskok neudržel, přestože už v šesté minutě Švéd Ljungberg pohotově zužitkoval Henryho rohový kop. Hosté měli i dál převahu, ale v 52. minutě je při ojedinělé akci zaskočil Strand bombou pod břevno.

V Moskvě se už tradičně začalo o dvě hodiny dříve a fotbalisté CSKA se dvanáct let od své premiéry v Lize mistrů dočkali prvního vítězství v této soutěži. Na vypůjčeném stadionu Lokomotivu porazili pařížský St. Germain 2:0. Hrdinou večera byl Sergej Semak, který v druhém poločase vystřídal zraněného Chorvata Oliče. Už za šest minut otevřel skóre a pak si vykoledoval penaltu, z níž Brazilec Wagner výhru pojistil. V domácí sestavě nechyběl Jiří Jarošík.

V posledním zápase prohrál aténský Panathinaikos v Eindhovenu s místním PSV 0:1. Necelou hodinu si za hosty zahrál český záložník Rudolf Skácel.

Výsledky 2. kola:

Skupina E:

PSV Eindhoven - Panathinaikos Atény 1:0 (0:0)
Branka: 80. Vennegoor
Rozhodčí: Plautz (Rak.)
Diváci: 26.500

Rosenborg Trondheim - Arsenal Londýn 1:1 (0:1)
Branky: 52. Strand - 6. Ljungberg
Rozhodčí: Meyer (Něm.)
Diváci: 21.000

Skupina F:

FC Barcelona - Šachtar Doněck 3:0 (1:0)
Branky: 15. Deco, 64. Ronaldinho, 89. Eto'o
Rozhodčí: Hauge (Nor.)
Diváci: 75.000

AC Milán - Celtic Glasgow 3:1 (1:0)
Branky: 8. Ševčenko, 89. Inzaghi, 90+1. Pirlo - 74. Varga
Rozhodčí: Veissiére (Fr.)
Diváci: 52.648

Skupina G:

Anderlecht Brusel - Inter Milán 1:3 (0:1)
Branky: 90+4. Baseggio - 9. Martins, 51. Adriano, 55. Stankovič
Rozhodčí: Vassaras (Řec.)
Diváci: 25.000

Werder Brémy - FC Valencie 2:1 (0:1)
Branky: 60. Klose, 84. Charisteas - 2. Vicente
Rozhodčí: Riley (Angl.)
ČK: 55. Marchena (Valencie)
Diváci: 43.000

Skupina H:

Chelsea Londýn - FC Porto 3:1 (1:0)
Branky: 7. Smertin, 50. Drogba, 70. Terry - 68. McCarthy
Rozhodčí: Fandel (Něm.)
Diváci: 39.237

CSKA Moskva - Paris St. Germain 2:0 (0:0)
Branky: 64. Semak, 77. Vágner z pen.
Rozhodčí: Busacca (Švýc.)
Diváci: 28.000

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme