Brankář Dominik Hašek ukončil kariéru

Dnešní tisková konference v Detroitu odpověděla na otázku, kterou si v posledních dnech pokládali všichni hokejoví fanoušci. Ukončí nejslavnější český brankář Dominik Hašek svou dlouhou kariéru? Odpověď zní: Ano, Hašek opravdu končí! Po dvanácti sezónách strávených v zámořské NHL se sedmatřicetiletý gólman rozhodl vrátit zpět do České republiky poté, co se mu splnil sen - vyhrál Stanley Cup s Detroitem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominik Hašek

Dominik Hašek | Foto: Hráči NHL

Dominik Hašek pochází z Pardubic, kde také s hokejem začínal. V roce 1983 ho draftovalo Chicago jako celkově 199. hráče. Do zápasu v NHL Hašek poprvé nastoupil až v roce 1990 proti Hartfordu. Jinak moc příležitostí v brance Black Hawks nedostával. Jedničkou se stal až v Buffalu, kam ho vedení Chicaga vyměnilo roku 1992. V dresu Šavlí strávil devět let. Loni se rozhodl změnit dres, protože si uvědomil, že v Buffalu Stanley Cup nevybojuje. Byl vyměněn do Detroitu, kde se mu splnil sen a zvedl vysněný pohár nad hlavu.

Vedení Detroitu se snažilo Haška přimět k tomu, aby zůstal. Nabízelo mu plat devět miliónů dolarů v příští sezóně nebo soukromé tryskové letadlo k častějším cestám do Pardubic. Ani tyto ani další výhody ho nepřiměly změnit rozhodnutí. Po 21 letech strávených v profesionálním hokeji se chce věnovat rodině a mimosportovním činnostem.

Kromě Stanleyova poháru patří k největším úspěchům Haškovy kariéry zisk zlaté medaile na olympijských hrách v Naganu roku 1998. S Pardubicemi se stal v letech 1987 a 1989 mistrem ligy. V roce 1991 a 1999 si zahrál finále Stanleyova poháru v dresu Buffala.

Z individuálních ocenění získal šest Vezinových trofejí pro nejlepšího brankáře NHL a dvě Hartovy trofeje pro nejlepšího hokejistu NHL. Pětkrát se stal vítězem domácí ankety Zlatá hokejka. Zahrál si šestkrát v All Star Game v NHL.

V reprezentaci odchytal 134 utkání, z toho 124 za Československo. První start v dresu národního týmu si připsal 15. února 1983. Československo tehdy prohrálo se Švédskem 2:3. Naposledy se postavil do branky 20. února 2002 proti Rusku ve čtvrtfinále olympijských her v Salt Lake City. Česká republika tehdy prohrála 0:1. Na světových šampionátech získal celkem čtyři cenné kovy. Stříbro v roce 1983 v Rakousku a bronz v letech 1987, 1989 a 1990. Zároveň byl v letech 1987 a 1989 vyhlášen nejlepším brankářem mistrovství světa.

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme