Brankář Petr Čech si věří i na další rekordy

Gólman londýnské Chelsea Petr Čech přepsal historii anglické nejvyšší fotbalové soutěže. V Premier League neobdržel branku už 781 minut v řadě! O více jak 11 minut tak překonal letitý rekord Elishy Scotta ze sezóny 1922/23.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech

Petr Čech | Zdroj: ČTK

Zde je záznam rozhovoru s Petrem Čechem ve vysílání Radiožurnálu.

Vaše cesta k rekordu mohla být na poslední chvíla zmařena. Ve včerejším Duelu v Blackburnu byla proti Chelsea nařízena penalta. Jak Vám v ten okamžik bylo?

"Už před zápasem jsem věděl, že bych měl udržet čisté konto 37 minut, abych rekord překonal. Když proti nám rozhodčí nařídil penaltu, podíval jsem se na světelnou tabuli. Běžela 34. minuta. Tehdy mě samozřejmě napadlo, že to může být konec. Na druhou stranu jsem měl obrovské odhodlání penaltu chytit. Říkal jsem si: přece nezůstanu 2 minuty od rekordu."

Hned po chycené penaltě jste se musel nechat ošetřit.Co se vám stalo?

"Poté, co jsem vyrazil pokutový kop, chtěl jeden z útočníků míč dorazit. Já jsem tam byl dřív, jenže on mě v pádu nakopl přímo do břicha. Chytil jsem míč, ani jsem ho neviděl, jenom jsem cítil strašnou bolest a nemohl jsem chvilku dýchat. Proto jsem byl ošetřován."

Co pro Vás překonání rekordu znamená? Berete to jako stvrzení pozice nejlepšího brankáře v Premier League?

"Když už jsem byl rekordu takhle blízko, chtěl jsem ho překonat. Udělal jsem veliký krok k tomu, abych si upevnil dobrou pozici nejen v Chelsea, ale i v anglickém fotbale. To mi samozřejmě může pomoci v další kariéře."

Jak dlouho vydrží neprůstřelnost Petra Čecha?

"Doufám, že co nejdéle. Věřím, že v neděli získáme další tři body. Pro mě je ale nejdůležitější, abychom získali titul. Mám radost z toho, že tato čistá konta a všechny rekordy směřují, že míříme k titulu.Rekordy nás těší, ale je to jenom něco navíc."

Na mušce možná máte další dva rekordy. Řekněme "osobní", protože v pražské Spartě jste na podzim roku 2001 nedostal gól 903 minut, navíc v této sezóně už máte devatenáct nul. Pouhé dvě Vám zbývají k tomu, abyste překonal další rekordní zápis. Ten zatím drží Dán Peter Schmeichel. Jak reálné je jejich překonání? A honí se vám to hlavou?

"Těžko říci. K rekordu 903 minut chybí ještě spousta času. Je ovšem pravda, že momentálně hrajeme výborně v obraně. Daří se nám a věřím, že tu sérii můžeme protáhnout. Jestliže se tak stane, bude to další radost navíc. Jestliže ne a budeme sbírat dále tři body a kráčet k titulu, tak mě to vůbec vadit nebude. Na druhou stranu myslím, že jsme schopní dvě čistá konta na svůj účet ještě přidat."

Budeme držet palce, ať Vám to nesvazuje v Chelsea ruce.

Adam Pražák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme