Brazilci jsou v osmifinále, Francouzi na pokraji vyřazení

Nedělní program fotbalového mistrovství světa napověděl o osudu skupiny F. Japonští fotbalisté remizovali s Chorvatskem 0:0, i přes nerozhodný výsledek mají oba týmy stále šanci na postup do osmifinále. Ten už si zajistila Brazílie díky výhře 2:0 nad Austrálií, protinožci však podali velmi sympatický výkon a o postup se poperou v přímé bitvě s Chorvatskem. Znovu jen remízu, tentokrát 1:1, pak večer uhrála Francie s Korejskou republikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko - Japonsko

Chorvatsko - Japonsko | Foto: AFP

Balkánci v duelu s Japonskem mohli litovat toho, že ve 22. minutě neproměnil Srna penaltu. Poprvé na šampionátu proti sobě nastoupili dva poražení z úvodních duelů a oba soupeři tušili, že každá chyba by pro ně pravděpodobně znamenala konec na šampionátu. Chorvaté byli před soupeřovou brankou daleko nebezpečnější. A ve 22. minutě měli jedinečnou možnost otevřít skóre. Japonský kapitán Mijamoto zasáhl v šestnáctce místo míče zezadu Prša a Belgičan De Bleeckere nařídil penaltu. Pro Srnovu střelu si ale celkem bez problémů skočil k levé tyči své branky Kawaguči. Byla to čtvrtá penalta na turnaji a druhá neproměněná za sebou. Chorvaté dohrávali zápas se čtyřmi klasickými forvardy na hřišti, jenže ani tak svůj gólový půst na mistrovství světa nezlomili a neprosadili se už 284 minut.

Brazilští fotbalisté zvítězili nad Austrálií 2:0, jejich branky vstřelili po přestávce Adriano a Fred. Obhájci titulu jsou tak dalším jistým postupujícím do osmifinále. Souboj dvou vítězných týmů ze zápasů prvního kola měl papírově jasného favorita v Brazilcích, ale na mnichovském trávníku to tak zpočátku nevypadalo. Ve třetí minutě sice Kaká po efektní Ronaldově přihrávce přes hlavu vystřelil těsně vedle, ale to bylo ze strany pětinásobných mistrů světa na dlouhou dobu vše. Australané častěji stříleli, mířili přitom přesněji než soupeř, ale jejich pokusy z dálky Didu neohrozily. Na počátku druhého poločasu byl Ronaldo u gólové akce - na hranici vápna viděl volného Adriana, kterému dal trochu více prostoru Chipperfield, a kanonýr Interu Milán svou první střelu v zápase poslal v 49. minutě míč za Schwarzerova záda. V závěru zápasu konečně Brazilci předvedli i něco pro diváky, ale Robinho z těžké pozice přestřelil a hlavička Kaká skončila po rohu na břevně. Definitivní podobu výsledku dal v 90. minutě střídající Fred, který byl na hřišti asi minutu, když dorazil míč do sítě po Robinhově tyči. Brazílie tak prodloužila svou vítěznou sérii, na MS neprohrála už osm let od finále s Francií a Dida prodloužil neprůstřelnost brazilských brankářů na 580 minut.

Japonsko - Chorvatsko 0:0

Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Mijamoto, Kawaguči, Alex - R. Kovač, Srna. Diváci: 41.000.

Brazílie - Austrálie 2:0 (0:0)

Branky: 49. Adriano, 90. Fred. Rozhodčí: Merk - Schräer, Salver (všichni Něm.). ŽK: Cafú, Ronaldo, Robinho - Emerton, Culina. Diváci: 66.000 (vyprodáno).

Francie - Korejská republika 1:1 (1:0)

Branky: 9. Henry - 81. Pak Či-song. Rozhodčí: Archundia - Ramírez (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Abidal, Zidane - I Ho, Kim Tong-džin. Diváci: 43.000 (vyprodáno).

Vojtěch Bidrman, Ivana Paulová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme