Brazilský karneval dobyl fotbalový svět

Po čtyřech letech to Kanárkům konečně vyšlo. Finálová prohra z posledního mondialu je zapomenuta, fotbalisté Brazílie slaví popáté v historii titul mistrů světa. Ve finále si žluto-modrá samba poradila v Jakohamě s německou zarputilostí, a díky výhře 2:0 obsadila na 17. mistrovství světa nejvyšší stupínek. Finálové utkání rozhodl Ronaldo - nejprve v 67. minutě využil chyby Olivera Kahna a o 12 minut později přidal druhou branku přízemní střelou k tyči. Celkem tak v průběhu mistrovství nastřílel 8 gólů a s přehledem získal trofej pro nejlepśího kanonýra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

finále fotbalového MS 2002

finále fotbalového MS 2002 | Zdroj: ČTK

Začátek zápasu patřil Německu, ale aktivita nevedla k vážnějšímu ohrožení branky. Velké šance měli naopak brazilští fotbalisté. Dvakrát Ronaldo po výtečných přihrávkách Ronaldinha zaváhal před německým brankářem Kahnem, a pak Edmilson nastřelil břevno. V posledních vteřinách poločasu se střela Roberta Carlose odrazila před Ronalda, jehož ránu zázračně vyrazil Kahn.

Po přestávce měli dvakrát blizoučko ke gólu Němci. Po centru z levé strany měl na hlavě gól Jeremies, ale obránce Edmilson míč tečí usměrnil mimo brazilskou branku. Nádhernou Neuvilleho dělovku z přímého kopu z 25 metrů pak brazilský brankář Marcos vytáhl konečky prstů na tyč.

Brazílie zvítězila | Foto: ČTK/AP

První gól padl v 67. minutě. Z osmnácti metrů vyslal na Kahna tvrdou přízemní střelu Rivaldo, německý brankář míč neudržel a dobíhající Ronaldo ho zblízka doklepl do sítě. Stejný hráč o dvanáct minut později vítězství pojistil. Kléberson poslal zprava přízemní centr na hranici německé šestnáctky, Rivaldo míč nezištně pustil Ronaldovi a ten přízemní střelou k tyči podruhé v zápase skóroval.

Německo - Brazílie 0:2 (0:0)
Branky: 67. a 79. Ronaldo.
Rozhodčí: Collina (It.) - Sharp (Angl.), Lindberg (Švéd.).
ŽK: Klose - Roque Júnior.
Diváci:
70.564 (vyprodáno).

Sestavy:

Německo: Kahn - Frings, Linke, Ramelow, Metzelder - Schneider, Jeremies (78. Asamoah), Hamann, Bode (84. Ziege) - Klose (74. Bierhoff), Neuville.

Brazílie: Marcos - Lúcio, Edmílson, Roque Júnior - Cafú, Gilberto Silva, Ronaldinho (85. Juninho), Kléberson, Roberto Carlos - Ronaldo (90. Denilson), Rivaldo.

Tabulka střelců na MS 2002:

8 - Ronaldo (Braz.)
5 - Klose (Něm.)
Rivaldo (Braz.)
4 - Tomasson (Dán.)
Vieri (It.)
3 - Pauleta (Port.)
B. Diop (Sen.)
Raúl, Morientes (oba Šp.)
Wilmots (Belg.)
Larsson (Švéd.)
Robbie Keane (Ir.)
Ballack (Něm.)
Ilhan (Tur.)

Snímky z utkání i z oslav brazilského vítězství naleznete v naší FOTOGALERII.

Milan Kopp, Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme