Brňanky vyhrály Euroligu

Brněnské basketbalistky poprvé v historii vyhrály Evropskou ligu. V domácím prostředí porazily ve finále turnaje Final four obhájkyně titulu z ruské Samary 68:54 a při šesté účasti v závěrečném turnaji konečně dosáhly na vrchol. V nesmírně tvrdém a bojovném utkání zvládly české mistryně poslední čtvrtinu, v níž zazářila Američanka Nykesha Salesová, autorka šestnácti bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zase pod košem

zase pod košem | Foto: BK Žabiny

Stejně jako v pátečním semifinále proti Valenciennes vsadily Brňanky i ve finále na úvodní nápor. Po trojce Veselé a koši Vítečkové vedly 5:0 a ruský tým, prošpikovaný zahraničními hvězdami, měl s důraznou obranou českých mistryň hodně problémů. Trenér Samary Igor Grudin se pokusil otupit útočnou aktivitu soupeřek častým střídáním. Jeho taktika postupně přinesla úspěch, po deseti minutách prohrávala Samara pouze devítibodovým rozdílem a hlavní opora Brna Miltonová měla na kontě tři osobní chyby. Trenér Bobrovský musel na situaci zareagovat stažením Miltonové na lavičku, na místě pivotky se vedle Kulichové objevily postupně ještě Kováčová a také Večeřová. Jenže bez Američanky Miltonové už nepracoval brněnský basketbalový stroj na plný výkon.

Celou druhou čtvrtinu odehrály Brňanky bez Miltonové, která zůstala na lavičce. Většinu akcí domácího týmu táhla v prvním poločase kapitánka Machová, která i přesně zakončovala; právě po její úspěšné trojce těsně před přestávkou získaly hráčky Gambrinusu zpět alespoň sedmibodový náskok 38:31.Pouhých třicet sekund po změně stran stačilo Samaře ke zkorigování náskoku po průniku Lawsonové a jistém zakončení Korstinové. Od tohoto okamžiku se už tak velice tvrdý zápas změnil v neúprosnou bitvu. Na palubovku se vrátila Miltonová, tu ale protihráčky důsledně střežily. Dostat se do výhodné střelecké pozice bylo velmi obtížné, proto se také skóre na pár minut takřka zastavilo. Po půlhodině už vedly Brňanky pouze dvoubodovým rozdílem 46:44.

Rychlý a dramatický basketbal gradoval v závěrečné čtvrtině. Střelecky se v ní chytla Salesová, která sedmi body po sobě vrátila Brnu v 35. minutě náskok 56:50. A ve skvělém sólu pokračovala Salesová až do samého závěru finálového utkání. Brňanky už poslední tři minuty dohrály pod dojmem dostatečného náskoku ve velké pohodě a spolu s vděčným obecenstvem mohly slavit historický úspěch klubu.

Výsledek - finále:

Gambrinus Sika Brno - Volgaburmaš Samara 68:54 (25:16, 38:31, 46:44). Nejvíce bodů: Salesová 16, Machová 14, Vítečková 12, Veselá a Miltonová-Jonesová po 7 - Stěpanovová 15, Wautersová 10, Lawsonová 8, Valdemorová 6.Rozhodčí: Chaves (Šp.), Reatto (It.). Fauly: 16:19. Trestné hody:10/7 - 9/5. Trojky: 7:3. Diváci:4000.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme