Brněnské závody MS superbiků vyhráli Biaggi a Spies, Smrž byl dvakrát v desítce

Téměř 80.000 diváků sledovalo na brněnském Masarykově okruhu závod mistrovství světa superbiků. První jízdu vyhrál Ital Max Biaggi, druhou Američan Ben Spies. Divácky nejatraktivnější motocyklové závody okořenili domácí závodníci bojovností i pěknými výsledky. Jakub Smrž se umístil na šestém a devátém místě, což je jeho dosud nejlepší brněnský výsledek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Smrž děkuje divákům za zřetelnou i hlasitou podporu

Jakub Smrž děkuje divákům za zřetelnou i hlasitou podporu | Foto: Tomáš Adamec

Max Biaggi již od pátku potvrzoval, proč je Masarykův okruh jeho nejoblíbenější tratí, když vyhrál hned první kvalifikační trénink. Jihočeský jezdec Jakub Smrž se dostával do tempa pomaleji. Kvalifikační systém do závodu - takzvané Superpole - však zamíchalo kartami. Jakub Smrž postoupil bez problémů dvěma jízdami Superpole, avšak ve třetí upadnul.

Neuvěřitelný talent předvedl Američan Ben Spies, který na (pro něj donedávna) zcela neznámé trati u Brna vyhrál Superpole časem 1:58,868. A ve svém úspěšném tažení by zřejmě pokračoval i v první nedělní jízdě, kdyby ho italský závodník Michel Fabrizio nesestřelil svou vlastní chybou při brzdění. Vítězství tím padlo o trochu snadněji do klína Maxe Biaggiho.

Ve druhé jízdě si Američan Spies již výsledek trochu pojistil úprkem hned od startu. Závodníky za sebou sice nesetřásl, ale nejvyšší stupeň vítězů mu již neuniknul. V celkovém pořadí se tak Američan o trochu přiblížil (319 bodů) průběžnému lídrovi superbiků - Japonci Norijukimu Hagovi (326 bodů).

26letý Jakub Smrž se v obou jízdách propracoval ze dvanácté příčky na startu do elitní desítky. V první jízdě dojel dokonce šestý, ve druhé pak devátý a průběžně mu patří desáté místo. Jak po závodě prozradil Radiožurnálu, je velmi spokojený. Především proto, že ustál tlak domácího prostředí.

"Vzhledem k tomu, že Brno není trať, která třeba mi jde nejlíp. A samozřejmě to všechno kolem se trošku projeví i na psychice, kdy člověk nemůže být třeba tak uvolněný, jako při ostatních závodech. Myslím ale, že je to hodně dobrý. Dvakrát jsem byl do desítky. Myslím si, že to byly hodně dobré závody - divácky zajímavé, což je základ," řekl Smrž Radiožurnálu. Letos je podle něj seriál závodů značně vyrovnaný. "A důležité je, že se pořád držím v první desítce a že bodový odstup na jezdce přede mnou je minimální," dodal.

Další závod superbiků se jede začátkem září v Německu.

Pořadí 1. jízdy: 1. M. Biaggi (ITA, Aprilia), 2. C. Checa (ESP, Honda), 3. J. Rea (GBR, Honda), 4. S. Byrne (GBR, Ducati), 5. T. Corser (AUS, BMW), 6. J. SMRŽ (CZE, Ducati), 7. L. Haslam (GBR, Honda), 8. N. Haga (JPN, Ducati), 9. M. Lagrive (FRA, Honda), 10. M. Tamada (JPN, Kawasaki)

Pořadí 2. jízdy: 1. B. Spies (USA, Yamaha), 2. M. Biaggi (ITA, Aprilia), 3. M. Fabrizio (ITA, Ducati), 4. J. Rea (GBR, Honda), 5. C. Checa (ESP, Honda), 6. N. Haga (JPN, Ducati), 7. T. Sykes (GBR, Yamaha), 8. S. Byrne (GBR, Ducati), 9. J. SMRŽ (CZE, Ducati), 10. T. Corser (AUS, BMW)

Průběžné pořadí MS (po 10 ze 14 závodů): 1. Haga 326, 2. Spies 319, 3. Fabrizio 273, 4. J. Rea 206, 5. Biaggi 200, 6. Haslam 180, ...10. Smrž 132.

Eva Kézrová, Katarína Brezovská, Tomáš Adamec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme