Brückner zveřejnil nominaci, reprezentace se nevejde na střídačku

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner zveřejnil jedenadvacetičlennou nominaci na dvojutkání se San Marinem a Irskem. Český tým bude v dobře rozjeté kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy pokračovat sedmého října v Liberci proti trpaslíkovi z Apeninského poloostrova a o čtyři dny později v Dublinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Brückner

Karel Brückner | Foto: fotbal.cz

První nominační překvapení vyjde najevo už při pohledu na brankářskou trojici. Jaromíra Blažka a Petra Čecha v ní doplňuje jmenovec reprezentační jedničky a opora Liberce Marek Čech.

"Marek Čech se dlouhodobě prezentuje kvalitními výkony. Prostě jsme se rozhodli rozšířit náš brankářský kádr o jednoho hráče. Měli jsme víceméně stabilní trojku, ale přece nemůžeme nevidět kvalitní výkony Marka Čecha. A proto to rozšíření na počet čtyř brankářů," vysvětluje Brückner.

Do obrany trenér povolal šestici Jankulovski, Jiránek, Kováč, Rozehnal, Ujfaluši a Zápotočný. Defenzivní řady navíc oproti dvojutkání s Walesem a Slovenskem posílí uzdravený Zdeněk Grygera, říká Brückner:

"Zdeněk samozřejmě měl dlouhou pauzu, co se týká zápasové praxe. Teď je ale naprosto v pořádku. Sice do toho ještě přišlo svalové zranění, i to je teď naprosto v pořádku. Ale Grygera patří do kádru, je to hráč, se kterým samozřejmě počítáme. Věřím, že i v tomhle dvouutkání bude platný. Grygera je kvalitní univerzální obránce, který zahraje na třech postech. Podle mě k té sedmičce není co dodat, jsou to v současné době naši nejkvalitnější obránci."

Na minulém srazu národního týmu chyběl David Jarolím, ačkoli ho trenér k úvodu kvalifikace nominoval. Vyřadila ho ale zlomenina ruky. Pokud se záložníkovi Hamburku nestane o víkendu další nepříjemnost, měl by na pondělní sraz do Prahy tentokrát dorazit. Potká se tam s šesti dalšími středopolaři - Galáskem, Plašilem, Polákem, Rosickým, Sionkem a Sivokem. Aby Karel Brückner ctil heslo 'do každé řady jednu novou tvář', poslal pozvánku také Milanu Barošovi. I on musel poslední zápasy národního týmu kvůli zranění vynechat.

"Mluvil jsem s ním několikrát, je naprosto v pořádku, pokud jde o zdravotní stránku. Je samozřejmě handicapem, že ještě nemá takovou zápasovou praxi. Myslím si, že tenhle sraz mu hodně pomůže, a ještě uvidíme, jak ho využijeme. Ale po zdravotní stránce je naprosto v pořádku."

Útočné kvarteto doplňují Jan Koller, kterému se příliš nedaří v Monaku, a dva zástupci české nejvyšší soutěže - Marek Kulič z Mladé Boleslavi a hrdina utkání s Walesem David Lafata z Jablonce. Tím výčet nominovaných končí, z čehož vyplývá, že se tentokrát nedostalo na Jiřího Štajnera. Jak to tedy je? Schází hráč německého Hannoveru v Brücknerově výběru, nebo ne?

"Myslím, že neschází. To bychom takhle mohli hovořit o x hráčích. Prostě počet je omezený - už tady máme 2 hráče, kteří musí sedět na tribuně. Prostě dostali přednost jiní hráči. Přišel Jarolím, přišel do obrany Grygera. A pak nutno říct, že Jirka Štajner nevyužil šance, co měl v minulých zápasech. A nebyl to jen jeden zápas," dodává trenér Brückner.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme