Brücknerovci holandské tulipány nepokosili

Dvě trefy útočníka Pierra van Hooijdonka srazily naděje českých fotbalistů na úspěšný výsledek v kvalifikaci MS na hřišti Nizozemska. V amsterodamské Areně sice hosté navázali svým výkonem na vystoupení na Euru, ale branku vstřelit nedokázali a domácí se po výhře 2:0 radovali z prvního bodového zisku. V 1. skupině uspěli i Nizozemci a Finové, pro něž to v kvalifikaci byla už druhá výhra. Po sobotním tříbrankovém vítězství nad Andorrou tentokrát na půdě Arménie jeden gól z rozdílu ve skóre ubrali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Brückner

Karel Brückner | Foto: Archiv ČRo

Českým fotbalistům bez tří obvyklých opor nedávali fanoušci moc nadějí, ale parta kolem nového kapitána Kollera rozjela na trávníku parádní představení. Během první půlhodiny zcela ovládla hru a oranžový kotel přihlížel tomu, jak si bílá vlna pohrává s domácí tříčlennou obranou. První vážnější akci předvedli sice v šesté minutě domácí, ale brankář Čech dokázal Van Bommelovu ránu vyrazit do bezpečí. A pak se už hra začala stále více přesouvat před Van der Sara, který musel během prvního poločasu několikrát ukázat své kvality. Nejvíce ho vystrašil Rosického průnik z patnácté minuty: záložník Dortmundu si naběhl na nádhernou Heinzovu uličku, ale z nepříznivého úhlu pálil do gólmana. Jak Rosický, tak Heinz se snažili co nejvíce urychlovat výpady do rozhozené obrany a domácí se na dlouhé minuty soustředili spíše na defenzivu; i oba křídelní útočníci jí museli často vypomáhat. Druhý nadějný okamžik pro české barvy přišel v 25. minutě, kdy po signálu z rohu směřoval míč k Barošovi, jenže ten z dvanácti metrů trefil znovu jen domácího brankáře. Podobně dopadl po třicetimetrovém sprintu středem hřiště za chvíli také Heinz. V té chvíli nikdo netušil, že to mohl být klíčový okamžik zápasu. Domácí totiž krušné předchozí minuty postavily paradoxně na nohy a první vážnější zaváhání české obrany nemilosrdně potrestali. Bolf si v 33. minutě neporozuměl s Ujfalušim, nechal se vytáhnout vpřed a na Čecha postupovali dva osamocení hráči. Van der Vaart si počkal na brankářův pohyb a nikým nekrytý Van Hooijdonk už neměl problém míč zasunout do sítě.

Deka z obdržené branky už do poločasu z Brücknerova týmu nespadla, zato po pauze se Češi nadechli ještě k mohutnějšímu náporu. Domácí se o přestávce rozloučili s bratry De Boerovými, Overmarsem a Stamem a jejich nástupci na trávníku dokazovali, o jakou sílu nizozemský fotbal přišel. Další ohrožení nizozemské branky přišlo v 51. minutě, kdy Baroš poslal centr do šestnáctky. Tam se natáhl Koller, jenže stejně jako před čtyřmi lety při ME Nizozemcům orazítkoval na téže brance zase jen břevno. Akce nastartovala velký tlak hostů a domácí se soustředili především na obranné úkoly, které chvílemi plnili i ofenzivně ladění hráči. Obě strany často reagovaly podrážděně na verdikty rozhodčího Merka. Na toho se nejvíce zlobili v 70. minutě Češi po neodpískání faulu na Baroše, mířícího do šestnáctky. Domácí se v závěru snažili využít okének, která s sebou nesla stále riskantnější česká hra po příchodu střídajících fotbalistů. V 79. minutě se proto málem zopakovala situace z první půle, ale tentokrát Van Hooijdonkův výpad a následnou střelu dokázal Čech bravurně zlikvidovat. Podruhé se hosté zlobili na Merka sedm minut před koncem, kdy podle nich neodpískal penaltu za faul na Baroše, na chvíli ztratili koncentraci a další Bolfovo zaváhání darovalo Van Hooijdonkovi šanci na snadné potvrzení vítězství. Nervózní závěr už změnu výsledku nepřinesl, přestože Jankulovski i Rosický k tomu měli při trestných kopech hodně blízko. Jenže Van der Sar byl dnes spolehlivou nizozemskou pojistkou.

Další výsledky kvalifikace:

2. skupina
Kazachstán - Ukrajina 1:2
Gruzie - Albánie 2:0
Řecko - Turecko 0:0

3. skupina
Lucembursko - Lotyšsko 3:4
Slovensko - Lichtenštejnsko 7:0
Portugalsko - Estonsko 4:0

4. skupina
Faerské Ostrovy - Francie 0:2
Izrael - Kypr 2:1
Švýcarsko - Irsko 1:1

5. skupina
Norsko - Bělorusko 1:1
Skotsko - Slovinsko 0:0

6. skupina
Rakousko - Ázerbajdžán 2:0
Polsko - Anglie 1:2
Wales - Severní Irsko 2:2

7. skupina
Litva - San Marino 4:0
Bosna a Hercegovina - Španělsko 1:1

8. skupina
Švédsko - Chorvatsko 0:1
Maďarsko - Island 3:2

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme