Budou v Německu fotbalové poplatky?

Manažer Bayernu Mnichov přišel s nápadem, aby každá německá domácnost platila měsíčně fotbalový poplatek ve výši dvou eur. Co tímto velmi neobvyklým návrhem sleduje, to vám prozradí zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal - ilustrační foto

Fotbal - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mimořádná doba přináší mimořádné nápady. Asi tak by se dal komentovat poněkud ztřeštěný návrh manažera fotbalového Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse. Ten si představuje, že by každá německá domácnost platila měsíčně 2 eura za to, aby fotbal u našich západních sousedů nezaostával za evropskou konkurencí.

Jak by to Hoeness navrhoval provést? Jednoduše by zvýšil rozhlasové a televizní poplatky, za které teď každá německá domácnost vydá měsíčně 17 eur a 3 centy. "Sním o tom, že lidé budou někdy ochotní zaplatit dvě eura za kopanou," utrousil bývalý slavný internacionál nenápadně v rozhovoru pro časopis Wirtschaftswoche.

2 eura navíc, to při 37 miliónech platičů dělá ročně 900 miliónů eur. Veřejnoprávní televize ARD a ZDF by tak podle Hoenesse získaly prostředky k nákupu televizních práv a přímé přenosy bundesligových zápasů by Němci mohli sledovat na volně přístupných kanálech a ne jako dosud na stanici Premiere. Příjmy německých klubů z televizních práv by se tak ale hlavně podle mnichovského ,stratéga' notně přiblížily ziskům italských nebo anglických týmů.

"Evropské velkokluby dostávají za prodej televizních práv k zápasům domácí soutěže 80 až 130 miliónů eur. U Bayernu je to pouhých 30 miliónů," fňuká Hoeness. Když by mnichovský klub dostal z televizních koláče 100 miliónů, byl by manažer slavného týmu z bavorské metropole ochoten fanouškům přislíbit titul v Champions League.

Uli Hoeness asi ani sám netušil, jaký poprask jeho velmi nestandardní představa v národě milovníků fotbalu v časech ekonomické mizérie vyvolá. Velmi jemně zformulované "ne," zaznělo z úst šéfa sportu na stanici ARD Axela Balkauského. Ten si nemyslí, že jsou tu veřejnoprávní média od toho, aby financovala německou kopanou.

ARD navíc už podle stávající smlouvy platí ročně 100 miliónů eur z koncesionářských poplatků za to, že v pořadu Sportschau ukazuje krátké sestřihy z bundesligových klání.

Hoeness ale především narazil na tvrdý odpor obyčejných Němců, kteří teď mají opravdu jiné starosti, než přispívat na platy fotbalových primadon. 68 procent lidí v průzkumu deníku Süddeutsche Zeitung odpovědělo, že už beztak vydává spoustu peněz na všelijakých poplatcích. Dalších 20 procent pak uvedlo, že se na fotbal stejně nekouká.

Manažer Bayernu ale překvapivě neztrácí tah na branku. "Vždyť dvě eura, to je půlka krabičky cigaret nebo malé pivo v hospodě. Já se taky nekoukám na každou hloupost v televizi a platím 18 eur," argumentuje Hoeness.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme