Carolina je krok od historického úspěchu

Hokejisty Caroliny dělí jediné vítězství od zisku Stanley Cupu. Hurikání vyhráli ve čtvrtém finále NHL v Edmontonu 2:1 a v sérii vedou 3:1. Na první gól vítězů přihrál obránce František Kaberle. Jednu asistenci si v dresu Olejářů připsal Radek Dvořák. Vítěznou branku dal ve 36. minutě Mark Recchi. Carolina může o svém historickém triumfu rozhodnout na domácím ledě už ve čtvrtek, kdy je od dvou hodin ráno našeho času na programu pátý finálový duel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Frantisek Kaberle

Frantisek Kaberle | Foto: Jiří Fisher

Domácí Oilers vedli díky brance Sergeje Samsonova, který v 9. minutě využil přihrávku Radka Dvořáka. Vzápětí ale po asistenci Františka Kaberleho vyrovnal Cory Stillman a vítězný gól vstřelil v 36. minutě Mark Recchi.

Vedle Kaberleho slavil důležitou výhru na ledě i útočník Josef Vašíček, jemuž dal trenér Peter Laviolette po dlouhé době důvěru. V sestavě nahradil Chada LaRoseho a při svém šestém startu v letošním play off byl Vašíček nasazován v různých útocích. Zatímco duo Kaberle, Vašíček má na dosah premiérový triumf ve Stanleyově poháru, Edmonton s trojicí Jaroslav Špaček, Aleš Hemský a Radek Dvořák by mohl slavit jen v případě tří výher za sebou.

Oba týmy vstoupily do zápasu aktivně a vytvořily si šance, ale gólmani Markkanen i Ward téměř do poloviny úvodní části čelili pokusům soupeře úspěšně. Potom ale museli v rozmezí 29 vteřin oba lovit puk ze své branky a v obou gólech měli prsty čeští hokejisté. Nejdříve si v 9. minutě po rychlém protiútoku vyměnil Samsonov puk s Dvořákem, který ho ruskému útočníkovi naservíroval bekhendem před brankoviště a Edmonton vedl. Pro Dvořáka to byl ve 13. utkání v letošním play off první kanadský bod.

Vzápětí šel na trestnou lavici Torres a Carolině hned za 12 vteřin zužitkovala první početní výhodu zápasu. Kaberle křížnou přihrávkou uvolnil Stillmana a nejproduktivnější hráč play off vyrovnal. Další minuty patřily Oilers, protože hosté jim nabídli čtyřmi fauly za sebou šest minut a 48 vteřin trvající početní výhodu, z toho 82 sekund v pěti proti třech. Svěřenci kouče Craiga MacTavishe ji však nevyužili a paradoxně mohli v závěru hry pěti proti čtyřem inkasovat. Po Prongerově zaváhání na útočné modré čáře nebezpečně střílel Whitney a v dorážce minul i za přispění obranného zákroku Hemského Kevyn Adams.

Následně ale putoval na trestnou lavici Pronger a velké příležitosti si vypracovala Carolina. Nejlepší kanonýr play off Brind'Amour zamířil jen do horní tyče a proti Whitneyho střele skvěle zasáhl gólman Markkanen. Finský gólman řešit i po skončení početní výhody několik dalších nebezpečných pokusů soupeře.

V 36. minutě už ale Carolina skórovala. Po Stillmanově forčekingu při Prongerově rozehrávce se puk dostal ke Staalovi, který uvolnil před branku střelce Recchiho a zkušený útočník otočil stav. V úvodu závěrečného dějství mohl při Prongerově vyloučení pojistit náskok hostů Williams, ale Markkanen úspěšně zasáhl lapačkou.

Carolina si hlídala náskok a navíc jí kapitán Oilers Smyth nabídl necelých pět minut před koncem hákováním přesilovku. Dvaadvacetiletého gólmana Cama Warda, který je vážným kandidátem na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, pak Edmonton nepřekonal ani v závěrečné power play a vidina triumfu se mu hodně vzdálila.

Finále Stanley Cupu - 4. zápas:

Edmonton Oilers - Carolina Hurricanes 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Samsonov (Dvořák, Stoll) - 10. Stillman (F. Kaberle, Staal), 36. Recchi (Staal, Stillman)
Rozhodčí: McCreary, Watson - G. Devorski, Sharrers. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1
Střely na branku: 21:20
Diváci: 16.839
Stav série: 1:3

Edmonton: Markkanen - Smith, Pronger, Špaček, Staios, Greene, Tärnström - Hemský, Horcoff, Smyth - Dvořák, Stoll, Samsonov - Torres, Peca, Pisani - Laraque, Murray, Moreau. Trenér Craig MacTavish

Carolina: C. Ward - A. Ward, F. Kaberle, Commodore, Hedican, Wesley, Wallin - Recchi, Staal, Cullen - Williams, Brind'Amour, Stillman - Ladd, Weight, Whitney - Vašíček, K. Adams, C. Adams. Trenér Peter Laviolette

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme