Čech slaví s Chelsea triumf v Anglickém poháru

Fotbalisté londýnské Chelsea s brankářem Petrem Čechem vyhráli počtvrté v klubové historii Anglický pohár. Ve finále porazili na zrekonstruovaném stadionu ve Wembley Manchester United 1:0 gólem Drogby z 26. minuty prodloužení. Čech si tak ziskem svého prvního Anglického poháru dál dárek k nedělním 25, narozeninám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech

Petr Čech | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Úvod duelu sice patřil londýnskému celku, ovšem jeho mírná územní převaha byla neplodná. Veškeré dění se soustředilo mezi šestnáctky, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, a tak 90 tisíc příznivců, kteří dorazili do hlediště nově zrekonstruovaného chrámu ve Wembley, v první půli příliš zajímavých momentů nevidělo. Manchester se k výrazné šanci vůbec nedostal, problém mu dělal hlavně propracovaný ofsajdový systém "Blues".

Druhý poločas přinesl jinou podívanou. Už po dvou minutách od návratu z kabin se Rooney prokličkoval přes Essiena a těsně za vápnem napřáhl, ale Čech vytáhl skvělý zákrok a míč vyrazil. V 57. minutě nádherně nacentroval z hloubi pole Scholes na Giggse a kapitán Manchesteru, který usiloval o svůj pátý triumf v Anglickém poháru v kariéře, jen těsně přestřelil Čechovu branku. Za tři minuty se na druhé straně postavil k přímému kopu Drogba a překvapivou střelou trefil tyč. V 64. minutě se opět vytáhl český reprezentační gólman: po průniku po křídle se před Čecha dostal Rooney, jenže brankář mu míč v posledním okamžiku sebral z nohy.

Manchester v té chvíli Chelsea jasně přehrával a zadáci Chelsea několikrát hasili nebezpečí až na poslední chvíli. Dvacet minut před koncem ještě zahrozil po přihrávce Carricka Rooney a pak už oba týmy zvolily opatrnou taktiku s cílem neudělat zřejmě osudovou chybu. Více sil zjevně zbývalo "Rudým ďáblům", kteří svého soupeře zatlačili a v nastavení mohli rozhodnout, jenže Rooneymu ukopl míč Essien a Vidič hlavičkoval po Giggsově centru nad.

Na řadu tak přišlo půlhodinové prodloužení, v jehož 14. minutě měl na kopačce rozhodnutí Giggs. Z bezprostřední blízkosti se znažil dotlačit míč za brankovou čáru, a přestože televizní kamery ukázaly, že se mu to nejspíš podařilo, rozhodčí nechal pokračovat ve hře.

Šest minut před koncem vypálil nebezpečně na druhé straně Kalou, ale pravá pohroma pro Manchester přišla o dvě minuty později: kanonýr z Pobřeží slonoviny Drogba si na hranici vápna narazil s Lampardem a přehodil Van der Sara. Svěřenci Alexe Fergusona už se z inkasovaného gólu nevzpamatovali a na dvanáctý triumf v Anglickém poháru nedosáhli.

FC Chelsea - Manchester United 1:0 po prodl. (0:0, 0:0)

Branka: 116. Drogba. Rozhodčí: Bennett. Diváci: 90.000

Chelsea: Čech - Ferreira, Terry, Essien, Bridge - Makelele, Mikel, Lampard - Wright-Phillips (93. Kalou), J. Cole (46. Robben, 108. A. Cole), Drogba

Manchester: Van der Sar - Brown, Vidič, Ferdinand, Heinze - Fletcher (92. Smith), Carrick (112. OúShea), Scholes, Giggs (112. Solskjaer) - Ronaldo, Rooney

Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme